La primera pregunta d'un estudiant quan surt de casa i va a fer el seu primer plat de pasta és: quina quantitat he de posar per persona? Acceptem-ho, més d'una vegada ens hem passat de quantitat sense pretendre-ho o ens hem quedat curts. I és que aquest és un dels dubtes més recurrents als quals fem front a la cuina. Depèn de quan mengi cada comensal, la quantitat de macarrons o espaguetis que cal coure pot variar, però hi ha unes quantes lleis no escrites que ajuden perquè, almenys, quan vulguem fer pasta per a un, no acabi sent per a un regiment.

🍝 Receptes fàcils i ràpides de pasta per sorprendre tothom

Diferents tipus de pasta / Foto: Unsplash
Diferents tipus de pasta / Foto: Unsplash

La quantitat perfecta segons el tipus de pasta

Cada vegada veiem més tipus de pasta, i la seva forma fa que no sempre puguem seguir els mateixos trucs. Un clar exemple són els macarrons, que ocupen molt més volum en relació amb els fideus, per això cada tipus té els seus trucs per tal que la quantitat sigui la correcta.

Pasta curta: macarrons i similars

Per calcular la pasta curta, tenim un mètode molt simple: aquest tipus de pasta duplica el volum després de coure-la, així que podem calcular la quantitat posant els macarrons al plat fondo on els servirem posteriorment. Aquest plat ple arribarà per a dues racions una vegada estigui cuit. Moltes vegades és més fàcil calcular si veiem el menjar al plat que per grams totals.

Pasta llarga: fideus i espaguetis

Amb els fideus llargs no funciona el mateix sistema que hem explicat per a la pasta curta, ja que, com que no té forat, ocupa menys volum. Tot i això, hi ha una tècnica que tots podem fer servir. Els servidors de pasta tenen un forat al centre que, a més de per escórrer l'aigua, serveixen per indicar la quantitat d'espaguetis que necessitem per a una ració. Podem trobar diversos servidors amb mides diferents de ració, ja que, al cap i a la fi, la quantitat d'una ració és una cosa que depèn de l'estómac de cadascú.

Espaguetis / Foto: Pexels
Espaguetis / Foto: Pexels

Grams de pasta per persona

La quantitat oficial d'espaguetis és entre 80 i 100 grams per adult i 55 grams per a un nen. Encara que sempre trobem persones a les quals 80 els semblarà poc i 100 massa, amb aquestes mesures ens assegurarem almenys que ni en sobrin ni en faltin. Aquesta és la quantitat per a plats on la pasta és l'ingredient principal. Per a plats on actuen d'acompanyant, com la sopa o l'amanida, fa falta una mica menys per persona.

🍝 Pa-sta: fideus fets amb pa

Quantitat de pasta per a amanides

En una amanida de pasta, el plat portarà molts altres ingredients, per la qual cosa podrem reduir la quantitat de llaços o espirals o el tipus de pasta que fem servir. Entre 80 i 85 grams de pasta serà suficient per a cada ració. Si no estem avesats a calcular pesos, podem fer-ho amb un simple got d'aigua, que ple fins dalt equival a dues racions.

Quantitat de pasta per a sopa

En un plat de sopa, la quantitat de fideus variarà en funció de la quantitat d'aigua que fem servir per preparar el brou. L'ideal és afegir 100 grams de pasta per cada litre d'aigua, per assegurar una ració mitjana. Si no som de mesurar la sopa per litres, sinó per comensals, haurem de calcular uns 30-40 grams per persona. I llestos! Així de fàcil.