Quan et parlen de les sardines, el més probable és que pensis en la varietat de les sardines enllaunades, les quals generalment venen en oli o en tomàquets i han estat una manera molt popular de menjar peix durant molts anys.

Les sardines són un tipus de peix oliós i encara que es consideren una sola espècie, en realitat existeixen més de 20 tipus de sardines. Encara que se'ls digui peix oliós, això no significa que tingui alt contingut de greixos dolents, sinó més aviat al contrari, tenen una alta quantitat d'omega-3, un àcid gras ben conegut pels seus excel·lents beneficis per a la nostra salut.

Les sardines són un tipus de peix oliós i nutritiu

Propietats nutricionals de les sardines en conserva

La sardina és un dels peixos més populars a Espanya. Les raons que aquest peix blau desperti tantes passions són diverses: d'una banda, és un gust per als sentits; per un altre, el seu perfil nutricional per a la nostra salut és aclaparador. Vols conèixer-lo? Te'l resumim aquí:

  • Les sardines són riques en àcids grassos insaturats Omega 3, que ajuda a reduir els nivells de colesterol, triglicèrids i de tensió arterial. Això les converteix en un gran aliat per mantenir la nostra salut cardiovascular en ordre.

  • Gràcies a la seva elevada quantitat de proteïnes, les sardines en oli són magnífiques per al desenvolupament muscular. Per això, es recomana especialment el seu consum durant la infantesa, l'adolescència i també durant l'embaràs. 100 grams de sardines en llauna aporten de forma aproximada la meitat de les proteïnes necessàries en la dieta diària.

Sardina Portada
Sardina / Font: Unsplash
  • Sota de la coberta d'escames, la carn de la sardina compta amb nombroses vitamines del grup A, B, D i E.

    • La vitamina A té múltiples beneficis per a la nostra salut visual. També per a la pell, ja que és magnífica per combatre l'acne. A més se li atribueix un efecte protector contra el càncer de pròstata i de pulmó.

    • La vitamina B3, per la seva part, pot ajudar a reduir el colesterol i a combatre malalties com la diabetis o l'artritis.

    • Són font de vitamina B12, també coneguda com a cobalamina, beneficiosa per a les dones embarassades i per a la demència durant la vellesa. La vitamina B12 és imprescindible per assegurar l'equilibri nerviós i mantenir en bon estat la capa de mielina de les cèl·lules nervioses.

    • La vitamina D enforteix el sistema immunitari, la qual cosa pot ajudar a prevenir certs tipus de càncer. Aquesta vitamina també ha estat un important focus d'atenció últimament pel seu potencial per prevenir greus efectes de la COVID-19. A més, és la vitamina encarregada d'afavorir l'absorció del calci i la seva fixació als ossos.

Sardines
Sardines / Font: Unsplash
  • Les sardines també són una important font de minerals:

    • El iode és beneficiós per regular el nostre nivell d'energia i el correcte funcionament de les cèl·lules. També ajuda a processar els hidrats de carboni, enfortir el cabell, la pell i les ungles.

    • Les sardines són, a més, una formidable font de fòsfor i calci, que ens ajuda a tenir uns ossos i dents sanes.

Com veus, a nivell nutricional són molts els motius pels quals consumir sardines en oli. Només escull els seus acompanyants i gaudeix d'un aliment clàssic però que mai no passa de moda.