Sabem que en aquesta època és millor no sortir al carrer durant les hores més caloroses del dia. I sí, també sabem que cal beure molta aigua. Però quanta exactament? Les imatges que ens mostren adolescents i ancians submergint els seus caps en fonts són ja tot un clàssic estiuenc, com també deuria ser-ho seguir una regla molt simple: prendre almenys 8 vasos d'aigua al dia

Aigua, ja sigui natural o amb gas. Queden totalment descartades les begudes alcohòliques, que encara que sí que contenen un percentatge considerable d'aigua, en realitat impedeixen que el cos es mantingui hidratat de la manera correcta. Per tant, la regla dels 8 vasos continua sent el millor indicatiu, encara que òbviament és necessari calibrar aquest número segons el cas. Per exemple, aquelles persones que mengen poca fruita i verdura durant el dia pot ser que necessitin prendre més vasos. En total, expliquen els experts, hauríem de prendre uns 2,5 litres al dia, entre menjar i beguda.

Vas Aigua
Vas Aigua / Font: Unsplash

Menjar poca fruita i verdura pot implicar prendre més vasos d'aigua

Tanmateix, també hi ha una espècie de fórmula matemàtica que pot ajudar-nos a entendre quanta aigua hem de beure segons el nostre pes corporal i la temperatura exterior. Hem de calcular 30 ml al dia per cada quilo de pes, més mig litre per cada grau extra per sobre dels 38°. Per exemple: una persona que pesi 80 kg n'ha de beure 2.400 ml d'aigua al dia (2,4 litres). Aquesta quantitat pot augmentar segons la calor que faci.

Per descomptat, també cal tenir en compte l'activitat física. L'ideal en aquest cas seria beure mig litre d'aigua unes 2 hores abans de començar a entrenar, per hidratar el cos sense inflar massa l'estómac. Després de l'esforç, òbviament és recomanable hidratar el cos, encara que també en aquest cas cal anar amb compte de no caure en excessos. Perquè sí, beure molta aigua també pot ser perjudicial i ocasionar símptomes com nàusees i vòmits.

Aigua
Aigua / Font: Unsplash

A tall de resum, et deixem algunes recomanacions generals que pots tenir en compte:

  • Com recomanació general i en condicions de temperatura i activitat física moderada, els adolescents a partir de 14 anys, els adults i els ancians han de prendre entre 2 i 2,5 litres d'aigua, una ingesta recomanable tant per a homes com per a dones.
  • Les dones embarassades han d'incrementar en 300 ml al dia la seva ingesta d'aigua.
  • Les dones en època de lactància, han d'augmentar la seva ingesta d'aigua en 700 ml al dia.
  • Les persones grans han de beure entre 2 i 2,5 litres d'aigua a causa que amb l'edat disminueix la sensació de set i la seva capacitat renal.

Així que ja saps, aquest estiu allunya't de qualsevol imprevist i hidrata el teu cos per evitar contratemps. Especialment els dies més calorosos.