La majoria de la població creu que el pa engreixa i que si es vol aprimar és necessari eliminar-lo de la dieta. Tanmateix, estudis científics afirmen que el consum de pa és imprescindible per gaudir d'una dieta equilibrada. El pa és un aliment que no conté a penes greixos i que inclou els nutrients bàsics per a l'organisme. A més, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir 250 grams al dia per persona de pa, entre 40-50 grams a cada àpat.

Estudis científics afirmen que el consum de pa és imprescindible per tenir una dieta equilibrada

El fals mite que el pa engreixa fa que les persones que l'eliminen de les seves dietes, consumeixin més aliments del grup de carns i greixos, repercutint de forma negativa en l'equilibri de la dieta i el perfil calòric.

Pa Blanc
Pa blanc / Font: Unsplash

Com s'ha comprovat en diferents estudis, el pa és un aliment que exerceix un paper fonamental i un producte indispensable dins de la piràmide nutricional. En una dieta sana i equilibrada, com a mínim el 50% de les calories totals han de provenir dels hidrats de carboni. Augmentar el consum de pa contribueix al compliment d'aquests objectius nutricionals, evitant possibles desequilibris. De fet, s'ha arribat a la conclusió que s'assoleix abans la sacietat consumint pa que altres aliments rics en carbohidrats com a pasta o arròs.

Els cereals més saludables

Si el que et preguntes és quin és el cereal més saludable, el cert és que no existeix una resposta rotunda i segura. Els cereals en general són una gran font d'energia. Suposen una bona aportació de vitamines i minerals per al nostre organisme. Tanmateix, el seu consum ha de ser l'aconsellable i assegurar que als seus ingredients predominin els carbohidrats, proteïnes i fibra.

Existeixen moltes formes diferents de consumir aquest producte, des de llavors fins a pans o farines. Si el que busquem és consumir l'opció més saludable, cal provar d'escollir aquells que no tinguin colorants ni saboritzants. A més, com és lògic, la millor opció és la que tingui menys sucres. Per aquesta raó, els cereals sans fugen dels edulcorants artificials.

Hem seleccionat aquells cereals saludables i ideals per combinar amb fruita o iogurt, entre moltes altres opcions. En concret, pels seus valors nutricionals, ens quedem amb aquests dos:

Civada

Els flocs de civada són una opció deliciosa i nutritiva per començar els nostres matins de la forma més saludable possible. No només regula el trànsit intestinal, sinó que a més ens aporta antioxidants i és un perfecte sadollant. Són moltes les propietats de la civada. El seu alt contingut en vitamines i aminoàcids contribueixen a cuidar-se de la nostra salut cardíaca i a disminuir els nivells de colesterol. Pràcticament no conté sucres i és rica en minerals.

Civada
Civada / Font: Unsplash

Sègol

Si parlem dels cereals més sans resulta imprescindible esmentar el sègol. Aporta fibra de caràcter dietètic. Això implica que ens ajuda a gaudir d'una flora intestinal en perfecte estat. A més, aporta proteïnes al nostre organisme i carbohidrats d'absorció lenta. També regula els nivells de colesterol i ens aporta una gran quantitat de vitamines.