A Espanya la truita de patates és un plat que és molt present a totes les llars i que no pot faltar a cap carta de bars i restaurants. És igual l'hora del dia que sigui que sempre ve de gust una broqueta de truita, esmorzar, dinar, berenar o sopar. En entrepà o simplement amb una rodanxa de pa per acompanyar, més feta, menys feta, amb ceba o sense ceba.

L'únic que tenim clar sobre la truita espanyola, com se la sol anomenar també, són els seus ingredients fonamentals: ou, patata i oli d'oliva. I com no, una mica de sal a gust del consumidor. Uns ingredients que tots solem tenir a mà a casa, per la qual cosa és un plat molt útil quan no saps gaire bé quin plat preparar.

L'únic que tenim clar sobre la truita espanyola, com se la sol anomenar també, són els seus ingredients fonamentals

Patates Truita
Patates Truita / Font: Unsplash

Que la truita de patates quedi cremada o crua és un dels errors principals que podem trobar. La truita espanyola perfecta ha de ser ben feta per fora i cremosa per dins. Per evitar una desproporció entre l'interior i l'exterior, és important cuinar-la a foc baix.

Altres errors típics a l'hora de cuinar la truita de patates:

  • No deixar reposar la barreja d'ingredients de la truita: Una vegada les patates (i la ceba) estan convenientment fregits, és l'hora de barrejar-les amb els ous batuts. Quan s'hagi acabat la barreja, és important deixar als ingredients reposar uns deu minuts. Així, les patates s'impregnen bé i l'ou agafa temperatura.
  • Donar-li malament la volta a la truita i que es trenqui: Girar la truita és el moment més delicat de tot el procés. És important que hi hagi suficient oli d'oliva a la paella i girar la truita amb decisió, sense por.
Truita
Truita / Font: Unsplash

Com aconseguir el punt de la truita que t'agrada?

- Per a una truita de patates ben feta, una manera de comprovar-ho és que quan moguem la paella en moviments curts, però bruscos observem que l'únic que es mou és la superfície de la barreja. Aquest és el moment per donar-li la volta. Agafarem un plat del diàmetre de la paella, empolvorarem amb unes gotetes d'aigua per evitar que s'enganxi, posa'l sobre la paella i dona la volta amb decisió i rapidesa i torna a posar la paella al foc. Deixa-la escalfar novament en buit, quan estigui calent, agrega de nou una mica d'oli i amb ajuda del plat fa lliscar la truita sobre la paella. Si s'arriba a deformar una mica dona-li ràpidament forma. De nou deixa que borbollegi per les vores de la paella i quan en pressionar amb els dits el centre de la truita la sentim ferma estarà a punt per servir.

- Per a una truita de patates sucosa, hauríem d'observar que en moure la paella es mou una mica més per sota de la superfície i en donar-li la volta, pressionarem el centre de la truita i la consistència haurà de ser tova.