Mirar el veí per ignorar el que tens a casa. Molts cops s'acostuma a voler importar, comprar i posseir un producte semblant o idèntic a un que ja tens a casa i que és meravellosament deliciós. Aquesta és la problemàtica que representa la pruna mirabolà. Per a molts és quelcom desconegut, però es tracta d'un fruit únic a Catalunya que es troba al Baix Llobregat centre, esdevenint-ne Sant Vicenç dels Horts el màxim exponent. Però més enllà d'on, també és important el qui i aquí ressalta la figura de Josep Sagristà, exregidor al municipi i restaurador.

Molt més enllà de la pruna mirabolà

"Aquí tenim la pruna mirabolà, un fruit molt endèmic i que pràcticament només es coneix al Baix Llobregat centre", presenta Sagristà amb una tendra mirada. És una pruna que es pot collir i servir a taula entre juny i juliol, durant quatre setmanes. "Just quan s'acaba la cirera i abans que arribi l'època dels préssecs", especifica l'exregidor. Les seves característiques principals són la seva petita grandària que contraresta amb la seva enorme dolçor. "A Sant Vicenç dels Horts i al Baix Llobregat hi havia molts camps amb extenses plantacions de prunes, i ara s'està perdent. Cal combatre-ho per preservar aquest fruit únic", defensa el restaurador.

"Crec en l'Horta, crec en Sant Vicenç i per aquest motiu comunico a l'Ajuntament ara fa diversos anys aquesta greu qüestió per a la cultura gastronòmica municipal i per emprendre mesures per defensar el mirabolà", explica Josep Sagristà, que recalca que a Sant Vicenç es coneix directament pel nom de "mirabolà".

"No pot ser que la gent conegui un alvocat fet a centenars de quilòmetres de Catalunya i alhora desconegui un producte únic i deliciós a Catalunya com la pruna mirabolà. És una derrota de la gastronomia catalana"

El parc agrari del Baix Llobregat i la feina feta pels restauradors del poble ha permès remuntar una mica el vol i estendre el coneixement d'aquest fruit arreu de Sant Vicenç i de la comarca. "Ara la gent que ve al meu restaurant, entra per la porta demanant mirabolans, un fet insòlit fa uns anys", detalla Sagristà. Tot i això, mostra una preocupació que s'amplifica a tot el sector gastronòmic de Catalunya com és el fet de conèixer l'alvocat que pot ser un producte importat de centenars de quilòmetres, i desconèixer la pruna mirabolà que es conrea a deu minuts de les cases de qui la consumeixen. "És aquesta la situació que cal revertir", manifesta l'activista del mirabolà que admet que l'error és "nostre per no saber defensar el que tenim a casa, que és d'altíssima qualitat".

Receptes amb la pruna mirabolà 

"En un any bo i comptant amb 70 arbres aproximadament, es poden collir al llarg d'aquestes quatre o cinc setmanes 2.600 kg de mirabolans", comenta Marc Reverter, pagès de Sant Vicenç. Amb aquestes quantitats són diverses les receptes que es poden oferir als comensals més enllà d'un grapat de mirabolans damunt el plat. Una de les demandes més altes, segons comprova Sagristà dia a dia al seu restaurant, és l'impacte positiu que ha tingut el sorbet de mirabolà. Altres receptes on es pot incloure aquest producte és en les amanides, oferint dolçor i frescor al plat. Per últim, una última recepta deliciosa és la melmelada de pruna mirabolà. Una aposta increïble per començar el dia amb un esmorzar català per estimar la terra.