Gastronomic Forum Barcelona organitza, del 6 al 8 de novembre, prop de 120 activitats en les quals intervindran més de 200 xefs, pastissers, sommeliers i altres experts en gastronomia. 

La fira gastronòmica se centrarà en el paper de la gastronomia en la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i la transformació social. És per això que bona part dels cent cuiners i cuineres participants presentaran iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat. 

Pep Palau, codirector del Gastronomic Forum Barcelona i responsable del programa d’activitats, explica que Gastronomic Forum Barcelona 2023 presenta a cuineres i cuiners que lideren la preservació de la biodiversitat a la cuina, donat que la recuperació d’espècies vegetals i races animals afecta tothom, i interpel·la especialment al sector de la cuina professional”.

Gastronomic Forum Barcelona 2023 se centrarà en el paper de la gastronomia en la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i la transformació social

L'edició d'enguany del Gastronomic Forum Barcelona és la més gran de la seva història. N'és prova el fet que hi participaran més de 350 empreses i que els restaurants participants sumen 55 estrelles Michelin clàssiques i 11 estrelles Michelin verdes.

03 Gastronomic Forum 2022 / Gastronomic Forum Barcelona
Foto: Gastronomic Forum Barcelona

Noves tendències culinàries

El saló incidirà en el poder transformador de la cuina, tot donant veu a cuineres d’àmbit internacional que proposen nous models de treball basats en la conciliació i la integració als restaurants. Així, intervindran la cuinera danesa Kamilla Seidler i la belga Joke Michiel.

Gastronomic Forum Barcelona 2023 també abordarà el poder transformador de la cuina i noves tendències culinàries

Però això no és tot. També hi seran presents destacats xefs catalans com per exemple Joan Roca, Josep Roca, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas, Nandu Jubany, Albert Adrià i Ada Parellada.

Una altra qüestió que es tractarà al saló és l'ús del foc com a mètode de cocció en la cuina professional. Els encarregats de fer-ho seran els cuiners Aitor Arregi i Irene Nan. A més, els xefs Rodrigo de la Calle i Diana Díaz elaboraran algunes de les begudes fermentades i altres plats líquids de la seva carta.

Cuiners Gastronomic Forum 2022 / Gastronomic Forum Barcelona
Foto: Gastronomic Forum Barcelona

Tot plegat ho reblaran els cuiners Dani Ochoa, Luigi Pomata i Jesús Segura, que parlaran sobre conserves tradicionals d’aliments i tècniques de conservació inèdites en la nostra cultura culinària.

La d'enguany és l'edició més gran del Gastronomic Forum Barcelona

El saló comptarà amb empreses representatives de tots els segments del sector gastronòmic: begudes, restauració, quarta i cinquena gamma, equipament, tecnologia i software, carnis, pesca, lactis, olis, productes gourmet, fleca, rebosteria i gelats. 

Mostra Gastronomic Forum Barcelona 2022 / Gastronomic Forum Barcelona
Foto: Gastronomic Forum Barcelona

A més, prop de 200 petits productors enogastronòmics de diferents territoris d'Espanya mostraran els seus productes de proximitat i oferiran showcookingsJosep Alcaraz, codirector de Gastronomic Forum Barcelona, assegura que “aquesta edició serà la més gran de tota la seva història. A més, enguany donarem protagonisme als petits  productors de qualitat procedents de tota Espanya, que aportaran molt valor i diversitat a la nostra oferta i reforçaran la nostra aposta pels productes de proximitat”.

Catalunya tindrà una gran presència al Gastronomic Forum Barcelona

Catalunya tindrà un gran protagonisme al Gastronomic Forum Barcelona. I és que fins a 80 petites empreses i productors catalans es trobaran a l’Espai Catalunya, organitzat per Prodeca i les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, mentre que prop d’una vintena ho faran al Mercat de Proximitat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Mercabarna.

Cuina espai Catalunya 2022 / Gastronomic Forum Barcelona
Foto: Gastronomic Forum Barcelona

Finalment, la Generalitat aprofitarà l'avinentesa per presentar la designació de Catalunya com a regió Mundial de Gastronomia per a l’any 2025. Sens dubte, es tracta d'un important reconeixement al paper de lideratge que exerceix la cuina catalana al món.