La pizzeria Sartoria Panatieri de Barcelona s'ha convertit oficialment aquest dimecres a la nit en la tercera millor pizzeria de tot el món. La guia de pizzes més important de tot el món, 50 Top Pizza, ha anunciat la llista amb les 50 millors pizzeries de tot el planeta després d'estrenar el format amb un èxit rotund l'any passat. Una sorpresa majúscula ha sigut veure dos guanyadors, ja que dues pizzeries italianes s'han alçat amb el primer premi. Un podi que l'ha completat l'establiment Una Pizza Napoletana, de Nova York i que ha tancat aquest local barceloní del barri de Gràcia.

🍕 La millor pizza de Barcelona i d'Europa: vídeo de la recepta en exclusiva!
 

Dos guanyadors i dues pizzeries catalanes

I Masanielli de Francesco Martucci, a Caserta (Itàlia), i 10 Diego Vitagliano Pizzeria, a Nàpols, han aconseguit el títol de millors pizzeries del món per al 2023. Aquest és el veredicte segons 50 Top Pizza. La cerimònia s'ha celebrat aquest dimecres al vespre al Teatro di Corte di Palazzo Reale, a Nàpols, durant un acte de lliurament de premis emocionant i carregat de talent.

PIZZERIA SARTORIA PANATIERI forn / Foto: Montse Giralt
Entre fogons a la pizzeria Sartoria Panatieri / Foto: Montse Giralt

Les pizzes del restaurant Sartoria Panatieri impressionen tots els jurats internacionals i sempre formen part del top de les millors pizzeries del món. Precisament, l'any 2022 aquest local de la ciutat comtal ja va entrar al top 5 de les millors pizzes d'Europa. Un any després, va escalar quatre posicions respecte a la classificació de l'any anterior convertint-se fa escassos mesos en la millor pizza d'Europa 2023 fora d'Itàlia. A més, la mateixa pizzeria va enregistrar la 21a posició en el rànquing 50 Top Pizza World 2022.

Itàlia és el país que més pizzeria aporta en el rànquing mundial. De les primeres 50 posicions, 23 són establiments italians, és a dir, quasi el 50%. Barcelona, per la seva banda, compta amb 2 distincions. Més enllà de la Sartoria Panatieri, ressalta La Balmesina, en la posició número 50. Es tracta d'un ambient càlid i acollidor que dona la benvinguda a un establiment català, però amb cor italià. La massa de la pizza s'elabora amb massa mare, farines orgàniques i un llarg temps de fermentació d'unes 72 hores, el que significa que la pizza està ben produïda amb una crosta lleugerament pronunciada. Els ingredients són d'excel·lent qualitat i el servei és cortès i ràpid. Es posa molta atenció en les propostes de vins i begudes ecològiques.

La Balmesina
Els xefs de la pizzeria La Balmesina / Foto: Cedida

Sartoria Panatieri, equilibri i personalitat

El salt de xef a pizzer pot ser molt feixuc i llarg, però no ha estat el cas almenys per a Rafa Panatieri i Jorge Sastre, els xefs que s'amaguen entre els fogons de la Sartoria Panatieri. El que era una antiga sastreria al cor de Barcelona, ​​ara s'ha convertit en el seu laboratori creatiu. Posen molta atenció a les matèries primeres que gairebé sempre són locals o provenen d'una granja col·laboradora. El seu lema és "de la granja a la pizza" i no és només una dita sinó una manera de ser i d'entendre la gastronomia. L'entorn és mínim i hi ha un ambient alegre. Es posa molta cura en cada etapa de la preparació com els excel·lents embotits casolans. La massa es deixa fermentar lentament durant 48 hores en conjunt i després 12 hores més com a porcions de massa individuals. És un producte ple de personalitat i els ingredients de la pizza són sempre equilibrats.

Des de La Gourmeteria vam aconseguir gravar-los en vídeo mentre elaboraven un dels seus plats estrella en exclusiva per a ElNacional.cat. "La recepta és molt fàcil i ràpida", esmenta en el vídeo Rafa Panatieri. "Només cal aigua, farina, llevat i sal. Fem servir una farina ecològica de Cal Pauet, al Solsonès. A cada quilo de farina només hi posem un gram de llevat perquè volem que la massa fermenti de manera natural durant més de 72 hores. El secret està en la mà dels pizzers, més que no pas en la massa", explica en les imatges Panatieri. Per consultar el vídeo i llegir la notícia d'una de les pizzes del Sartoria Panatieri només has de clicar l'enllaç que trobaràs a sota.