Menjar coses crues sona regular. Però, si ho penses, la gastronomia espanyola té una base d'embotits important, i els embotits no deixen de ser carn crua. I per què, per exemple, les ostres les mengem vives? Perquè estiguin el més fresques possibles, perquè quan es moren, canvia el sabor, la textura i són molt més difícils de digerir.

La gastronomia espanyola està plena d'aliments que es mengen crus

Com es mengen les ostres?

Com es mengen les ostres? Aquestes es mengen crues, per a la qual cosa s'han d'agafar amb les mans. Encara que no existeix una manera correcta de menjar ostres crues, el més comú és prendre una petita forquilla i moure l'ostra a la seva mitja closca plena de líquid, per assegurar-se que es desprengui.

Ostres Portada
Ostres / Font: Unsplash

Després, cal baixar la forquilla, lliscar suaument fins a la teva boca, aixecar la closca i xarrupar l'ostra des de l'extrem ample: és més còmode d'aquesta manera. Les ostres es consumeixen vives. Tenen una textura viscosa gràcies a la qual podem fer lliscar la seva carn per tota la closca fins a la boca quan estan obertes, per poder gaudir de tot el seu sabor a mar.

Com s'obren les ostres?

Per obrir les ostres no necessites estar equipat amb massa estris. Tanmateix, si et preguntes com s'obren les ostres, és important que sàpigues que hi ha eines adequades per a això que no posen en risc la teva seguretat. Pots utilitzar un obreostres estri ja preparat per obrir ostres amb facilitat.

Per obrir les ostres no necessites estar equipat amb massa estris

Aquest ganivet especial per a ostres et facilitarà la tasca. No has d'utilitzar un ganivet per a cloïsses o un ganivet de cuina, sinó un ganivet obreostres. A més, necessitaràs alguna forma de protecció per a les mans: un drap de cuina o un guant per pelar. Obrir ostres amb un ganivet especial obreostres és una tasca que es torna més fàcil amb la pràctica. L'ideal és obrir una ostra just abans de menjar-la per preservar la seva frescor.

El que has de fer és cobrir la teva mà amb una tovallola o guant i subjectar l'ostra fermament. Només has d'utilitzar un ganivet de ferro especial per a això, ja que la punta del ganivet està esmussada i té un full gruixut, que no es trencarà quan obris la closca.

Mercat Ostres
Mercat Ostres / Font: Unsplash

Composició de les ostres

S'estima que les ostres compten amb unes 199 calories per cada 100 grams. La composició de les ostres, pel seu estil d'alimentació és rica en multitud de nutrients. Les ostres filtren l'aigua del mar i s'alimenten dels diferents nutrients, bé siguin sals o minerals que troben a l'aigua i després, aquests mateixos passen a la nostra dieta quan les mengem.

La composició dels principals elements que componen les ostres són:

  • Grasses 13 grams
  • Proteïnes 9 grams
  • Colesterol 71 mg
  • Hidrats de carboni 12 grams
  • Calci 62 mil·ligrams
  • Ferro 7 mil·ligrams
  • Sodi 417 mil·ligrams

Les ostres són riques també en àcids grassos omega 3. Aquests ajuden a reduir el nivell de triglicèrids i colesterol, i al seu torn, faciliten la regulació del sistema cardiovascular.

L'alta aportació de ferro amb què compta una sola ostra ajuda a combatre anèmies, a més, el seu alt contingut de zinc, fòsfor i calci ajuda a mantenir en bon estat el cabell i les dents.

Una de les qualitats més grans de l'ostra és que compten en la seva composició amb un element conegut com a elastina. L'elastina és bona per prevenir les arrugues. Sens dubte, l'ostra és gairebé un superaliment.