Els ous cuits són una opció versàtil i nutritiva a la cuina, i molts de nosaltres gaudim d'un ou dur com a aperitiu, en amanides o com a part d'un esmorzar saludable. Tanmateix, en ocasions, en pelar un ou cuit, ens trobem amb una sorpresa desagradable: un rovell que presenta un to gris verdós en lloc del groc vibrant que esperàvem. Què significa aquest canvi de color al rovell i és segur menjar ous amb rovells grisos?

Per què els rovells dels ous cuits es tornen grisos?

Quan el rovell d'un ou cuit adquireix una tonalitat grisa verdosa, generalment és un indicatiu que l'ou ha estat cuit en excés. Aquest fenomen es produeix a causa de la reacció química entre les proteïnes i els sulfurs presents a la clara de l'ou. La sobreexposició a la calor, ja sigui a temperatures elevades o durant períodes prolongats, desencadena la formació de sulfur de ferro al rovell, la qual cosa resulta en aquest color grisenc no desitjat.

Encara que el canvi de color pot ser desconcertant i estèticament menys atractiu, és important destacar que, en general, no afecta negativament el sabor ni la seguretat alimentària dels ous.

El fenomen dels rovells grisos als ous cuits és un resultat de la sobreexposició a la calor durant el procés de cocció

Ous Portada
Ous / Foto: Unsplash

Seguretat i sabor dels ous amb rovells grisos:

Malgrat l'aparença poc apetitosa dels rovells grisos, els ous cuits d'aquesta manera són segurs per al consum. La reacció química que causa el color no afecta la qualitat nutricional de l'ou ni introdueix riscos per a la salut. Tanmateix, és probable que la textura i el sabor dels rovells cuits en excés no siguin tan apetitosos com els dels ous cuits correctament.

Com evitar rovells grisos: consells per a la cocció perfecta:

Per a aquells que desitgen evitar que els seus ous cuits desenvolupin rovells grisos, seguir certs consells de cocció pot marcar la diferència. Primer, és recomanable cuinar els ous a temperatures més baixes i durant un temps més curt. Reduir la intensitat de la calor ajuda a prevenir la sobreexposició i la formació de sulfur de ferro al rovell.

A més, després de la cocció, és essencial refredar ràpidament els ous per aturar qualsevol procés de cocció residual. Submergir els ous en aigua freda o col·locar-los sota aigua corrent són mètodes efectius per aconseguir aquest refredament ràpid.

Cocción Ous
Cocció dels ous / Foto: Unsplash

Conclusió: gaudint d'ous cuits perfectes:

En conclusió, el fenomen dels rovells grisos als ous cuits és un resultat de la sobreexposició a la calor durant el procés de cocció. Encara que visualment menys atractiu, aquest canvi de color no compromet la seguretat alimentària dels ous. En seguir pràctiques de cocció adequades i aplicar tècniques per evitar la sobreexposició a la calor, pots gaudir d'ous cuits amb rovells daurats i deliciosos als teus menjars favorits.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!