Ets el que més gambes menja de tota la teva família en el sopar de Nadal? Estàs fart que se t'arruguin les mans de tant pelar llagostins? És el moment d'aprendre a pelar gambes amb coberts per seguir sent el que més gambes gaudeixi durant el sopar.

T'expliquem com pelar gambes i/o llagostins de forma fàcil i ràpida, perquè l'esforç que hagis d'invertir en les teves preparacions festives sigui el mínim possible i quedis com tot un expert en marisc, que mai no està de més.

No existeix un mètode únic universal i vàlid per pelar correctament les gambes i els llagostins. No van arribar a aquest món amb un manual d'instruccions, òbviament, i cada mestre té el seu llibret. Sent un animal del qual trobem moltes varietats capturades i criades per tot el planeta, la tècnica per pelar la seva closca pot variar en les diferents cultures gastronòmiques. I el gust i costum de cada cuiner.

Gambes
Gambes / Font: Unsplash

Les gambes es poden pelar abans i després de cuinar-les; crues o cuites. El mètode no varia massa d'una preparació a l'altra, encara que l'intestí sortirà més fàcilment quan l'animal està encara fresc i sense coure. La qualitat i frescor del llagostí també ens garanteix una facilitat més gran de pelat, així com el punt de la cocció. Si hem quedat curts o ens hem passat, retirar la closca netament pot ser més complicat.

Les gambes es poden pelar abans i després de cuinar-les

El primer pas serà retirar el cap. Es pot fer mitjançant un tall net a ganivet, o tirant suaument, però amb fermesa, amb la mà. Pot ajudar el realitzar un moviment de dalt cap a baix i lleuger gir, mentre es tira amb els dits d'ella, i se subjecta el cos amb l'altra mà.

Després tenim diverses opcions. Hi ha qui opta per tallar també tota la secció de les potes, a ganivet o tisora, encara que si el llagostí és de qualitat no fa falta prendre aquesta molèstia. N'hi ha prou amb aixecar amb el dit la primera secció de la closca i retirar així les dues primeres, pelant-les. A continuació, se subjecta l'extrem pelat i s'estreny la cua amb l'altra; només queda tirar amb fermesa, però amb suavitat, per extreure tota la closca restant.

Gambes 2
Gambes 2 / Font: Unsplash

Una vegada netejo el cos ja només resta treure l'intestí, si està present. Normalment surt per l'extrem del cap, com un puntet negre; pot ser suficient amb treure'l amb els dits si sobresurt uns mil·límetres, però és més fàcil fer servir un escuradents, broqueta o punta de ganivet petit afilat. Subjectant la gamba recta, en vertical, es punxa i es tira cap a dalt suaument.

En altres ocasions serà més fàcil accedir per la part inferior, o, si no treu per cap extrem, podrem punxar al mig del llom amb la broqueta per extreure la tripa per allà. En cru hauria de ser elàstica. Si aquest pas se'ns resisteix o és massa fina, sempre podem practicar un tall fi amb el ganivet al llarg de tot el llom; la tripa quedarà al descobert i serà fàcil treure-la amb el mateix tall.