Amb sucre, amb suc de taronja, en batut o amb nata, les maduixes són una de les fruites estrella de la temporada i de les que més agraden a petits i grans. Però realment són maduixes el que ens estem menjant? Doncs no, malgrat que comunament es coneixen com a maduixes, aquest fruit vermell i tan dolç que ens encanta és el maduixot en moltes ocasions.

Tranquils, la maduixa també existeix però difereix bastant del maduixot. Aquesta confusió està causada perquè ambdues fruites pertanyen a la família de les rosàcies, més concretament a la varietat de les Fragaries, però, mentre que la maduixa és una Fragaria Vesca, el maduixot és una Fragaria x Ananassa.

En realitat la Fragaria Vesca o maduixa, és una planta salvatge que creix de manera natural en boscos, jardins i horts, mentre que el maduixot va néixer al segle XVIII com un híbrid creat per botànics francesos. Les maduixes són silvestres i de mida més petita.

Maduixes i maduixots
Maduixes i maduixots / Font: Unsplash

Diferenciar entre la maduixa i el maduixot és molt senzill

Quines són les diferències?

Diferenciar entre la maduixa i el maduixot és molt senzill, tant per a la vista com per al gust. La maduixa, en tractar-se d'una planta salvatge, té una mida bastant menor i no destaca per tenir un color tan intens com el del maduixot. A l'interior del fruit també trobem diferències, ja que la maduixa és blanca mentre que el maduixot conserva el color vermell que presenta a l'exterior.

Quant al sabor és necessari destacar que la maduixa no és excessivament dolça, sinó que presenta un toc àcid molt característic. Ambdues fruites són delicioses, però realment la maduixa té un sabor més intens que el maduixot.

Tenen les mateixes propietats?

Sí, malgrat que moltes vegades es vengui com a maduixa el maduixot, les seves propietats són pràcticament les mateixes. A més de ser riques en aigua, fructosa, glucosa i xilitol, les fragaries tenen una alta quantitat de vitamina C, contenint més quantitat fins i tot que les taronges.

Com la major part de les fruites, és molt rica en fibra, per la qual cosa ajuden a depurar l'organisme. A més estan molt recomanades per a persones que vulguin aprimar-se ja que el seu contingut gras és mínim.

Maduixots
Maduixots / Font: Unsplash

Conservació

I arribem a un altre punt important, que són les diferències en conservació. Com tota bona fruita amb tan alt contingut en aigua, quan arriba el bon temps solen madurar molt aviat, pel que no s'han de tardar a consumir o, altrament, començaran a mostrar rugositat i sequedat. La majoria de maduixes que trobem a les fruiteries són maduixots perquè és molt més fàcil el seu transport en grans quantitats sense que s'espatllin en ser un híbrid derivat del transport entre el continent americà i europeu. Es tracta d'una fruita acostumada als canvis climàtics i s'adapta millor al clima sec, càlid, menys oportú. Una és cara i delicada, l'altra està preparada i més barata.