Múltiples reaccions ocorren en cuinar aliments, però probablement una de la que causa més incertesa i efectes secundaris, és quan ens disposem a enfornar alguna cosa. Segurament tu també t'has preguntat: per què és tan important preescalfar el forn? Abans d'enfornar alguna cosa, necessitaràs escalfar el forn a la temperatura adequada. Si bé et prendrà només uns segons encendre el forn, pot prendre't diversos minuts aconseguir que assoleixi la temperatura adequada. L'acte d'encendre el teu forn i deixar que s'escalfi a la temperatura adequada es coneix com a "preescalfament". Atès que varia el temps en què un forn s'escalfarà, la majoria de les receptes et recomanaran que primer l'encenguis abans de començar a cuinar.

El temps i la temperatura afecten de manera directa la textura i el sabor dels aliments

Forn Portada
Forn / Font: Unsplash

Per a què i com preescalfar el forn

  • El temps i la temperatura afecten de manera directa la textura i el sabor dels aliments que enfornem i de no estar prèviament calent, és segur que no obtinguem els millors resultats.
  • En enfornar ocorren reaccions químiques com l'expansió de l'aire, la humitat o dels greixos que hi ha a les nostres masses, que juntament amb ingredients com el llevat, la pols per enfornar o el bicarbonat de sodi, són responsables de la textura final de les postres.
  • En introduir-se un motlle al forn fred, tardarà més temps dins del necessari, provocant reaccions diferents dels ingredients.
  • En preescalfar també evitaràs que el menjar es cremi, ja que el fet d'introduir els teus aliments a un forn abans de ser preescalfat, causarà que aquests comencin a daurar-se de manera gairebé immediata. Aquesta reacció deixarà el teu menjar sense suc per dins o dur.
  • És important saber que hem de preescalfar el forn només fins que assoleixi la temperatura que indica la recepta, la qual cosa usualment pren entre 15 o 20 minuts, depenent del nostre forn.
Forn 2
Forn 2 / Font: Unsplash

4 Beneficis de cuinar al forn

  • Menys greix

Cuinar al forn és una de les maneres més saludables de fer-ho perquè no requereix incorporar greix addicional. L'aliment es cuina al seu propi suc i a una temperatura constant. Per això, no només queda sucós i tendre, sinó que és molt adequat per al nostre estil de vida saludable.

  • Més sabor

Quan cuinem al forn, potenciem el sabor dels aliments i aconseguim obtenir resultats veritablement deliciosos. Poder intensificar el sabor sense necessitat d'afegir greixos és un avantatge indiscutible.

  • Conservació dels nutrients

Però una de les coses més importants, més enllà de l'exquisit sabor i textura que aporta, és la possibilitat d'adquirir gran part del valor nutricional dels aliments. Utilitzant altres tècniques, encara que guareixes, podem acabar per eliminar gran percentatge de vitamines i minerals que presenta l'aliment. Tanmateix, un dels beneficis de fer-ho al forn, és que permet la conservació, en gran manera, dels seus nutrients originals.

  • Sense dificultat

Les receptes elaborades al forn no només resulten saludables i saboroses. A més, no tenen cap dificultat. Si mai no ho has fet, pot ser que hagis d'assimilar el temps i la temperatura que necessita cada aliment. No obstant això, una vegada ho aconsegueixis, observaràs que resulta supercòmode.