Prendre cafè per a molts és una cosa romàntica, rutinària, bohèmia... Cada un té el seu moment per prendre el cafè, i com a qualsevol cosa arrelada, existeixen molts costums en relació amb aquesta beguda. Però més enllà del sentimental o emocional, el cafè és pràctic: t'ajuda a despertar i arrencar. Segons s'ha demostrat, potser prendre cafè com a primer acte del dia no sigui el més convenient. No només disminueix l'efecte de la cafeïna, sinó que també tendeix a provocar tolerància a aquesta, la qual cosa fa que a la llarga la cafeïna no tingui pràcticament impacte al nostre cos.

El nostre cos pot arribar a tolerar la cafeïna i que no faci efecte

T'expliquem més. El nostre organisme produeix una hormona que anomenem cortisona. De forma habitual se l'anomena "hormona de l'estrès", ja que apareix quan un sent algun tipus de temor, estrès, o s'enfronta a una situació complexa que ha de superar.

Hora del café
Hora del cafè / Font: 1zoom.me

Aquesta mateixa hormona és també el component clau del cicle hormonal del dia a dia, el que coneixem com a rellotge circadiari. Què fa aquest rellotge? A grans trets, t'ajuda a despertar al matí i a ficar-te al llit a la nit. El rellevant aquí és que, quan el cos desprèn cortisona, ens sentim més desperts. És per això que segons diuen els experts, el pitjor moment per prendre el cafè és a primera hora del matí, quan els nivells de cortisona es troben en els seus números més alts. El millor és esperar aproximadament una hora des que ens aixequem fins que prenem la primera tassa de cafè. Així el seu efecte, en comptes de substituir el del cortisol, el complementarà.

Hombre bebiendo café / Unsplash
Home prenent un cafè / Foto: Unsplash

També cal tenir en compte que hi ha altres moments del dia en què el nostre cos produeix aquesta hormona. Al migdia és un altre d'ells, i a mitja tarda, cap a les sis, l'últim. Curiosament, les hores en què ve més de gust un cafè. Vist això, el millor és aguantar una mica les ganes de prendre aquesta tassa de te o cafè, i deixar que el nostre organisme s'activi per si sol, encara que de vegades pot costar. Si al cap d'una estona notem que el cos necessita un extra i una ajuda, llavors serà el moment de recórrer a la cafeïna.

Cafe Dibujo
Tassa de cafè

Ara que ja sabem quan és el millor moment de prendre cafè, ens falta la quantitat. El consum no ha de superar els 400 mg, la qual cosa són de forma aproximada unes cinc tasses de cafè exprés al dia. Això és el que va indicar ja fa temps l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, que ens adverteix d'algunes contraindicacions que pot tenir l'abús del cafè.