Gastronomic Forum Barcelona reafirma el seu compromís amb l’alta gastronomia com a motor de canvi cap al desenvolupament sostenible i l’equitat social. Per això ha organitzat un programa d’activitats que comptarà amb la participació d'un centenar de ponents que presenten projectes compromesos amb causes socials i mediambientals, com Joan Roca, Quique Dacosta, els germans Torres i Alexandre Mazzia, entre altres. L'esdeveniment, que tindrà lloc del 7 al 9 de novembre del 2022 al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, ha presentat sota el lema ‘Darrere la cuina’, un ampli programa d’activitats a càrrec d'un centenar de ponents, entre els quals trobem una selecció de més de 50 xefs consolidats i joves promeses de restaurants nacionals i forans, registrant la major participació internacional de l’esdeveniment.

"La pandèmia ha fet molt mal al sector de la restauració, hem patit molts canvis i ara estem ressorgint. El Gastronomic Forum Barcelona és un dels esdeveniments més importants de l'any en l'àmbit de la restauració, que aporta les claus del panorama gastronòmic actual", explica Josep Alcaraz, director de Gastronomic Forum Barcelona

FORUM22 0304
Alguns dels ponents de Gastronomic Forum Barcelona 2022

Un dels eixos principals de Gastronomic Forum Barcelona 2022 serà el poder transformador de la cuina, mitjançant el qual donarà a conèixer projectes significatius amb un clar compromís social, basats en la innovació i encaminats a aconseguir una major sostenibilitat en tots els seus processos. En aquest bloc exposaran les seves experiències, entre altres, la cuinera i activista turca Ebru Baybara, fundadora del restaurant Cercis Murat Mansion, que treballa per a millorar les perspectives d’ocupació de les dones de la regió turca de Mardin, i Bisubi Fundazioa, projecte impulsat per un centenar de cuiners biscaïns amb l’objectiu de convertir la gastronomia en motor econòmic i social. Per part seva, els triestrellats Joan RocaQuique Dacosta i Alexandre Mazzia, així com els germans Torres, obriran les portes dels seus restaurants per mostrar tot el que estan desenvolupant darrere de la cuina.

"L'edició d'enguany pretén mostrar la realitat que hi ha en la restauració més enllà de la cuina, conèixer com és aquest univers culinari que s'obre després dels fogons i descobrir el funcionament de la gestió dels restaurants", destaca Pep Palau, codirector de Gastronomic Forum Barcelona.

Gastronomia líquida i mirada al passat

L’esdeveniment abordarà les últimes tendències gastronòmiques basades tant en la innovació, com en la recuperació de la cuina clàssica. Així, es posarà l’accent en l’auge de la gastronomia líquida (a partir de la fusió de tècniques de cocteleria i alta cuina), les sessions de la qual aniran a càrrec de Rodrigo Briseño, del restaurant Disfrutar (Barcelona), amb les seves begudes de creació pròpia, i Julio Barluenga, exsommelier d’elBulli, actualment a Vertical (Màlaga), amb els vins que són tendència. D’altra banda, el saló mirarà també cap al passat per a redescobrir als clàssics de l’alta cuina, amb classes magistrals a càrrec dels xefs Jordi Vilà, del restaurant Alkimia (Barcelona) i Albert Boronat, de l’Ambassade (Llívia, Girona). 

Gastronomic Forum Barcelona
Gastronomic Forum Barcelona 2021

Cimera internacional de la millor cuina vegetal

El saló s’estrenarà com a seu de We’re Smart Green Awards, la cerimònia de lliurament dels guardons amb què l'organització de referència mundial de la cuina basada en verdures i fruites, reconeix als millors restaurants del món en aquesta categoria i que tindrà entre els seus convidats a 60 xefs procedents de 15 països. Durant la gala també es reconeixerà el treball d’aquells establiments gastronòmics els menús dels quals estan composts en la seva major part per receptes basades en fruites i verdures. Participaran en aquest esdeveniment guanyadors d’anteriors edicions, com René Mathieu, de La Distillerie (Luxemburg) i Xavier Pellicer, del restaurant barceloní que porta el seu nom.

Negoci, talent, ciència i disseny

La innovació, la digitalització o la formació de qualitat per als professionals de restaurants i sales amb la finalitat de millorar la competitivitat del sector també seran temes protagonistes durant l’esdeveniment en el Fòrum Lab, espai multidisciplinari dedicat a les noves tendències en les quals se succeiran ponències i taules rodones de la mà de professionals en gestió de restaurants i persones, innovació gastronòmica i food design, entre altres disciplines.

Gastronomic Forum Barcelona
Gastronomic Forum Barcelona 2021

La ciència aplicada a la gastronomia tindrà també el seu espai de la mà del Science & Cooking World Congress que, organitzat per la Universitat de Barcelona, celebrarà una de les seves jornades. Hi intervindran experts de renom internacional, com l’investigador estatunidenc Harold Mc Gee, un referent mundial en ciència i cuina i autor del llibre On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen; la xef i escriptora ítalo-brasilera Luciana Bianchi, responsable del projecte Galápagos Foundation; i els cuiners espanyols Ricard Camarena (restaurant Ricard Camarena) i Víctor Quintillà (Lluerna), entre altres.