La ciutat de Barcelona ja pot presumir de tenir la seva primera carnisseria vegana. Hamburguesa de remolatxa, sobrassada de tomàquet sec i tofu, formatge a base d'anacards i llet d'ametlla, veicon de cigrons... I tot sense conservants ni additius! Ubicada al centre de Gràcia, Farmers Veggies Butchers (carrer de l'Or 16) té tots els productes que es podrien trobar en una xarcuteria de barri, però en versió 100% vegetal i fets de manera artesanal.

El petit local, a escassos passos de la Plaça del Diamant, crida l'atenció per la figura d'un porc pujant al taulell i pels seus grans finestrals on pot observar-se una bona mostra de tots els productes que venen: des dels tradicionals productes carnis com hamburgueses, salsitxes, nuggets, cansalada (veicon, com ells l'anomenen pels seus ingredients veggie) però elaborats amb productes 100% vegetals fins a formatges. "Des de fora sembla una carnisseria tradicional, i molta gent s'apropa per veure el porc de resina de l'aparador, lliure i viu, content, que crida la curiositat " explica l'Ariadna Bueno, responsable de comunicació d'aquest espai únic.

WhatsApp Image 2021 09 23 at 18.53.52

Productes vegans i artesans / Farmers Veggies Butchers

Receptes i producció pròpies

És aquesta curiositat la que també porta als no vegans a provar els productes: "Molta gent fa una compra per provar-los, i al ser la seva presentació idèntica a la tradicional d'una xarcuteria o carnisseria de tota la vida, la gent s'anima. És una hamburguesa o una botifarra igual en el format, però no en el sabor ni la filosofia". I funciona: "Molts tornen a comprar, així que creiem que agrada."

Imiten el sabor de la carn? No, ja que "és molt difícil que el sabor o textura dels nostres productes siguin com els de la carn, però treballem amb diferents espècies, verdures i llegums que poden arribar a tenir un sabor semblant, encara que mai igual", expliquen els fundadors. Totes les seves receptes són creades i processades amb afecte per Henrique Marques, el xef, al seu obrador, i això és el que fa que aquest projecte sigui tan especial.

WhatsApp Image 2021 09 23 at 18.53.53

Sobrassada vegana, "Sobrazzada" / Farmers Veggies Butchers

Sense conservants ni additius

La idea se li va acudir a Eric Bueno, un dels fundadors, fa gairebé tres anys. Volia reduir el seu consum de productes animals, però al ser moltes de les alternatives productes veggie processats no li van sentar bé. Per això es va preguntar: "I si muntem un negoci de productes vegetals artesanals, sense res de processats?" Va traslladar la idea a Henrique, xef executiu, que es va animar a anar practicant i creant productes per si algun dia aquesta idea es convertia en una realitat. I voilà. Quan van trobar un local a Gràcia van decidir posar-se en marxa: "La ubicació era molt important per a nosaltres", recorda l'Ariadna. "Gràcia és el barri perfecte per donar a conèixer un negoci així perquè la gent està bastant oberta pel que fa a nous conceptes", afegeix.

L'obertura d'aquest establiment suposa un pas més en la creixent oferta de productes d'alimentació vegetariana i vegana a Barcelona, que ja són presents a la majoria dels restaurants i que acompanya el percentatge de persones que segueixen una dieta plant-based (el 2020 ja eren el 10% de la població d'Espanya) i que trobaven a faltar més opcions per comprar aquests productes a granel. "Creiem que la societat reclama menjar sa, no processat i, si és possible, d'origen vegetal, ja que el veganisme és molt present avui dia", assegura l'Ariadna. "I es pot dir que el nostre negoci està molt enfocat a la gent que no és vegana, ja que creiem que els nostres productes, com que no tenen conservants ni additius, segueixen una línia molt saludable," afegeix.

WhatsApp Image 2021 09 23 at 18.53.51

Hamburgueses de remolatxa / Farmers Veggies Butchers

I de segon...

"Aquest 28 de setembre farà només un mes que obrim, i ja estem en procés d'obrir una segona botiga a Barcelona, sumant també la venda online, que estem veient com ho podem fer."

La idea és obrir botigues allà on puguem i oferir venda online

L'equip, que va començar amb quatre persones, l'Eric Bueno, l'Henrique Marques i l'Alfonso Muñoz com socis i l'Ariadna Bueno com responsable de premsa i comunicació, ja ha augmentat en tot just un mes: ara compten amb una dependenta i dues persones més per produir a l'obrador i ajudar en botiga. La clau, expliquen, és dirigir la marca per poder fer una expansió i donar peu al xef per crear, experimentar i produir noves receptes per als clients.

L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte, de 12 a 15 hores i de 16:30 a 20:30 hores.

Imatge principal: aparador del local / Veggies Farmers Butchers