Un gelat vegà cremós d'oli d'oliva verge extra. Aquesta ha estat la innovació premiada com a Producte de l'Any 2022 al Gastronòmic Fòrum Barcelona. Un producte excepcional que posiciona Catalunya en el mapa internacional del món de la gastronomia, perquè aquest producte s'ha originat a Esparreguera. El Centre d'Investigació Sandro Desii signa aquesta premiada innovació, que ha volgut anar més enllà dels seus orígens italians, unint el respecte pel producte i pels mètodes d'elaboració artesans amb la creació d'idees revolucionàries. El gelat està fet a partir d'un cupatge exclusiu d'olives de collita primerenca, un procés pioner en la cultura del gelat. La recepta és el resultat de la recerca i elaboració, sempre artesanal, de gustos de gelats amb base d'olis de diferents olives verdes que atorguen una textura cremosa sense precedents. Una rica aportació de nutrients derivats de l'oli on el sabor dels ingredients s'incrementa exponencialment i a més, com que no porten lactosa ni ingredients d'origen animal, es converteix en un producte apte per a totes les intoleràncies, així com per als amants dels productes vegans.

L'oli és un producte que necessita d'una base làctia per poder lligar el gelat. El repte ha estat aconseguir fer aquesta recepta sense greix animal i totalment vegà. La característica principal és la seva cremositat espectacular, aconseguida gràcies al greix vegetal extret a partir de la base de l'oli d'oliva, Loreta Desii

L'equip del Centre Sandro Desii recollint el premi / Foto: We're Smart World
L'equip del Centre Sandro Desii recollint el premi / Foto: We're Smart World

Un gelat sense precedents

Una de les innovacions que s'ha presentat al saló del Gastronòmic Fòrum Barcelona aquest 2022 ha estat el gelat cremós vegà a base d’AOVE, oli extra verge d’oliva, que serveix per acompanyar aliments. La creació ha estat premiada com a Producte de l'Any 2022 per l'organització internacional We're Smart World, qui ha destacat la innovació del producte i la seva aportació a una societat cada cop més ecològica i sostenible. El gelat és fruit d'una recepta revolucionària, resultat de la recerca i elaboració, sempre artesanal, de gustos de gelats amb base d'olis de diferents olives verdes que atorguen una textura cremosa sense precedents. La creació no és exactament un aliment per menjar com a postres, sinó per acompanyar altres plats. Entre els gustos d'aquesta línia vegana destaquen el gelat cremós d'AOVE amb tomàquets madurs de branca, el cremós de gran AOVE de collita primerenca i el de xocolata cuzco, flor de sal i cacau.

Gelat cremós de xocolata blanca amb violetes / Foto: Sandro Desii
Gelat cremós de xocolata blanca amb violetes / Foto: Sandro Desii

Gelats artesans amb un toc revolucionari

Per nosaltres, el gelat és un producte molt versàtil, per això l'hem descontextualitzat, per posar-lo tant en un entrant, com en un principal o unes postres. Aquest és un reconeixement a la creativitat, l'esforç i el treball en equip. Respectem els valors del producte i per nosaltres ha estat un honor, Loreta Desii

A Sandro Desii són defensors de la lentitud a la cuina i de l'esperit dels productes autèntics. Viatgen a través del temps rescatant receptes i elaboracions tradicionals per a innovar i dibuixar un nou panorama gastronòmic. La fàbrica es troba a la Colònia Sedó, una colònia tèxtil fundada el 1846. El seu entorn és qui impregna el dia a dia de Sandro Desii, qui busca inspiració entre els murs i els carrers de la colònia. Els seus gelats representen el retorn al producte italià artesà però amb un toc revolucionari. Conceptes que han quedat demostrats al Gastronòmic Fòrum Barcelona i que els han atorgat el reconeixement de Producte de l'Any 2022.