Com cada any, a la ciutat comtal se celebra la Barcelona Design Week, aquest cop en la seva 16a edició i dividida en dues dates a causa de la pandèmia. Just abans de l'estiu, entre el 7 i el 17 de juny, tenia lloc la primera part d'aquest certamen. Ara i fins al 30 d'octubre es presenta la segona fornada d'activitats presencials i participatives per tota la ciutat dirigides a tots els públics.

Com a novetat d'aquest any, la BDW presenta la Food Design Week, un programa d'activitats que té com a objectiu acostar el food design a la ciutadania, fent-nos descobrir la connexió entre l'art i la gastronomia. A més, la setmana del disseny té un component social i posa sobre la taula tècniques per a combatre el malbaratament alimentari. Per fer-ho, la ciutat s'omplirà fins a finals d'octubre de tota mena de tallers, xerrades i exposicions per a tothom qui vulgui assistir-hi: des d'estudiants fins a famílies, sense oblidar els professionals o qualsevol persona interessada en el món culinari.

Evitar el malbaratament alimentari

Per tal d'abordar la problemàtica del malbaratament de menjar, personalitats de renom com Alexa Trilla, d'Archicookture, participaran en workshops per tal d'incitar a "prendre consciència d'utilitzar només els materials i ingredients necessaris i per pensar en els problemes climàtics i ambientals". En aquest sentit, i mitjançant la unió entre el disseny, els aliments, l'arquitectura i la gastronomia, ens acostem a un nou concepte que ens permetrà redescobrir la gastronomia des de nous punts de vista. Algun cop havies pensat que pots reconvertir menjar que sobra en snacks per al teu gos?

food design week gos

El restaurant Leka presenta un workshop per convertir els restos d'aliments en snacks per a mascotes / Leka / BCN Design Week

Reflexions sobre el sistema de consum

També com a part de les activitats de la setmana i en aquest cas en forma d'exposició, un diàleg entre Nicole Vindel (directora d'art especialitzada en aliment) i Chazz Titus (xef i consultor estratègic) busca que prenguem consciència sobre "el privilegi de la falsa abundància". En la conversa, els dos professionals parlen sobre la relació de l'ésser humà amb el nostre entorn, els nostres hàbits de consum i el que socialment entenem com pobresa i abundància. L'objectiu, explica Vendel, és que "reflexionem sobre el valor dels recursos dels quals disposem, qüestionant el sistema de consum actual i la nostra percepció de l'èxit".

Visibilitzant el talent local

Finalment, la primera edició de la Food Design Week acollirà tallers oberts a tota la ciutadania que volen donar a conèixer el talent dels food designers locals. Un exemple és el que ofereix l'escola Elisava, sobre l'experimentació de biomaterials. Es tracta d'un projecte que forma part del treball de final de grau de la dissenyadora Berta Daina, i que té com a objectiu que "aprenguem a realitzar els nostres propis bioplàstics a partir del residu orgànic que els participants porten des de casa". Es tracta, doncs, que descobrim, experimentem i coneguem les possibilitats tant de present com de futur d'aquest material.

fdw

The Zero Waste Workshop / BCN Design Week

A més a més, tothom qui acudeixi al bar La Muriel de Gràcia del 27 al 30 d'octubre i prengui una cervesa Alhambra, on participaran noms com Elsa Yranzo, Nicole Vindel o Alexa Trilla dins de l'espai creatiu Momentos Alhambra, estarà convidat a una tapa especial creada per a l'ocasió pel xef Xavi Moron, de Hidden Factory. Et cal algun altre motiu per anar-hi?

Imatge principal: Food Design Week / Plat Institute / Barcelona centre de Disseny