Valls s'ha tornat a convertir aquest diumenge en la capital del calçot, per celebrar la 42a Gran Festa de la Calçotada, amb la previsió d'aplegar entre 30.000 i 40.000 persones. Els pagesos han estat els altres protagonistes, que s'han mostrat optimistes amb la producció de la ceba dolça, augurant que l'actual anticicló no s'allargui per evitar que afecti la qualitat dels calçots, amb l'esperança de poder descalçar-ne prop de 18,5 milions. Precisament, un dels grans reclams d'aquesta Gran Festa de la Calçotada de Valls és el concurs de menjar calçots, que any rere any congrega un curiós públic per veure com els participants es cruspeixen la màxima xifra possible d'aquesta ceba dolça. Enguany, el gran guanyador ha estat Antonio Hernández, de Santa Perpètua de Mogoda, que se n'ha cruspit un total de 240. 

Els grans guanyadors del concurs de calçots

En aquesta edició del concurs, 20 homes s'han atrevit a competir, dels quals ha destacat Hernández, que en tres quarts d'hora ha estat capaç d'empassar-se 240 calçots d'un pes de 3,06 quilos. Es tracta de la vuitena vegada que es presenta al certamen, i ha aconseguit batre el seu rècord personal per coronar-se com a campió de l'edició. Per normativa, l'any vinent no podrà tornar a participar, però ja té al cap l'edició del 2026, assegurant que hi competirà de nou. Per darrere d'Hernández, el barceloní Ramon Caballero s'ha situat en segona posició, després de menjar 196 calçots, i l'històric vallenc Ramon Forès ha quedat tercer, amb un total de 190.

Més enllà de la competició, la plaça del Pati de Valls ha tornat a ser un dels punts de trobada per als milers de persones que han viatjat fins a la ciutat per celebrar la temporada de calçots. També la plaça de l'Oli s'ha omplert de curiosos que han volgut veure de prop com es cuinaven les cebes dolces. En total, s'han preparat 4.000 calçots per a la degustació, 1.500 s'han exhaurit de forma anticipada abans de l'esdeveniment. Una fita que des de la Cambra de Comerç s'ha celebrat. El mateix president de l'entitat, Josep M. Rovira, ho ha afirmat en declaracions a l'ACN, on ha explicat que han ampliat la promoció a la Catalunya Nord, l'Aragó i el País Valencià.

El 36è concurs de cultivadors de calçots

A banda, una vintena de pagesos s'han concentrat a la plaça del Blat per participar en el 36è concurs de cultivadors de calçots. En el marc d'aquesta competició, un jurat especialitzat ha analitzat cada detall dels manats que s'han presentat. Entre els membres del jurat, han destacat els vallencs Figa Flawas, convidats com a Ambaixadors de l'Autèntica Calçotada. Els membres del grup han definit l'experiència com una "aventura" i "aprenentatge".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!