Després d'una extensa vetllada amb alcohol, l'estómac rugeix i anhela el menjar més gras possible. Això pot deure's que l'alcohol activa cèl·lules cerebrals que provoquen la sensació de gana. Així ho asseguren investigadors de l'Institut Francis Crick, de Londres. En experiments amb ratolins, van identificar cèl·lules cerebrals que es posen en marxa quan entren en contacte amb l'alcohol. Són les mateixes que s'activen quan el cos té gana: ens fan saber quan és hora del qual prendre aliment per donar-nos energia.

L'efecte aperitiu

Se sap des de fa temps que l'alcohol influeix en el nostre comportament davant del menjar. Així és com van sorgir els aperitius, begudes alcohòliques que estimulen la gana i obren l'estómac abans d'un menjar opulent. Els estudis han demostrat que les persones ingereixen més calories després del consum excessiu d'alcohol. Després de tres vasos de vi consumim en les 24 hores següents 6.300 calories addicionals, segons reflecteix una enquesta de l'institut d'investigacions de mercat YouGov, encarregada per l'organització Slimming World.

Alcohol
Alcohol / Font: Unsplash

Els estudis han demostrat que les persones ingereixen més calories després del consum excessiu d'alcohol

Durant molt temps, va ser un misteri el mecanisme neuronal responsable d'això. Alguns investigadors suposaven que les grans quantitats d'alcohol conduïen a la pèrdua de l'autocontrol, de tal manera que es perdien els límits respecte al consum de menjar. Aquest estudi identifica per primera vegada al cervell una determinada regió neuronal que regeix aquest comportament.

L'alcohol té moltes calories

El fet que el fet de consumir alcohol provoqui gana sempre va meravellar els investigadors. L'alcohol ja és, per si mateix, molt energètic: un gram d'etanol pur conté 7,1 quilocalories. Només el greix, amb 9 Quilocalories per gram, el supera. Quan el cos consumeix una cosa rica en calories, el cos ho registra i envia senyals perquè desaparegui la sensació de gana. Amb l'alcohol succeeix precisament el contrari: ens entra més gana.

Alcohol i menjar|dinar
Alcohol i menjar / Font: Unsplash

Si es vol aprimar o mantenir el pes, l'alcohol és doblement dolent: no només té moltes calories, sinó que a més provoca gana. Segons experts, això resulta especialment perillós quan algú s'alimenta malament i beu alcohol, que el condueix a consumir més productes grassos poc saludables. Qui tingui aquest patró de comportament, tindrà ràpidament sobrepès. A conseqüència d'això, augmenta el risc de càncer, diabetis, atacs cerebrals i moltes altres malalties.

Qui hagis de passar una vetllada amb molt alcohol, has de menjar bé abans de l'inici. Això evita emborratxar-se ràpidament i que es dispari la gana per menjar coses poc sanes. El més saludable, naturalment, és no beure res d'alcohol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!