Quins temps aquells en què la visita a la fruiteria del nostre mercat de torn per comprar enciam era ràpida. L'oferta es limitava pràcticament a l'enciam iceberg i punt.

Afortunadament, la cosa ha canviat per bé i fa temps van arribar varietats d'enciam que són infinitament millors i ens agraden molt més. Ara el nostre pas per la fruiteria és més amè i ens dona l'oportunitat de decidir quin enciam escollir.

Les dividim en dos grans grups segons la duresa de les fulles

Des del saborós enciam romà fins a la delicada fulla de roure, passant per la tot terreny escarola, aquestes són algunes de les millors varietats d'enciam que ja podem trobar fàcilment als nostres mercats. Les dividim en dos grans grups segons la duresa de les fulles: enciams de fulla dura i de fulla tendra.

Enciams de fulla dura

1. Enciam romà

A l'enciam romà també se la coneix com a enciam llarg, orellut o orella de burro o mul. És una varietat espanyola i la trobem als mercats durant tot l'any. Potser és per això que és una de les preferides per preparar amanides al nostre país. Es caracteritza per no formar cabdell, tenir fulles allargades i un accentuat nervi central.

De fulles dures i gust lleugerament amarg, sobretot al nervi central. És una gran opció per preparar la famosa amanida Cèsar.

Enciams
Enciam / Font: Unsplash

2. Cabdells d'enciam

Les característiques dels cabdells d'enciam són similars a les de l'enciam romà, però en mida reduïda. Té les fulles petites i atapeïdes, de forma allargada i lleugerament més arrissades que les de l'enciam romà. Aquest tipus d'enciam té un sabor intens, encara que menys amarg, i és lleugerament més tendra que l'enciam romà. Combina bé amb anxoves, pebrot, bonic i vinagretes fortes.

3. Radicchio o xicoira vermella

El radicchio és també conegut com a xicoira vermella o enciam italià, nom que se li atorga pel seu origen. De fulles vermelles dures, cruixents i lleugerament amargues, és molt valorada per les seves propietats digestives. Igual que ocorre amb l'escarola, suporta molt bé les vinagretes. Es conrea tot l'any, però els seus millors moments són la primavera i la tardor.

Enciams de fulla tendra

1. Enciam trocadero

L'enciam trocadero és lleuger, de fulles lleugerament desenganxades, molt tendres, fines, de textura mantegosa i color verd fosc intens. Es disposen en un cabdell de forma arrodonida i de gust són intenses. També se'n diu enciam francès o mantegós, i la millor època per consumir-ne és la primavera.

Enciam Trocadero
Enciam trocadero / Font: Unsplash

2. Enciam batàvia

L'enciam batàvia creix en forma de cabdell obert, amb fulles ondulades i arrissades en forma de roseta. Els fulls de l'enciam batàvia són de color verd intens amb les puntes vermelloses o marrons. El sabor és lleugerament àcid, per la qual cosa combina de meravella amb altres enciams de gust més suau.

3. Enciam fulla de roure

De gust dolç i fulles tendres, fines i cruixents. Li adiuen els amaniments lleugers, les fruites i els formatges frescos. L'enciam de roure té les fulles ondulades i de tonalitats que van del verd al marró. El millor moment per a menjar-ne és el final de la primavera i l'estiu, tot i que amb la globalització la podem trobar als mercats en qualsevol època de l'any.