El vi català mereix una campanya de comunicació a l’alçada dels seus atributs i per tot això, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI, està desenvolupant una estratègia global ambiciosa per augmentar el coneixement i la notorietat dels nostres vins. Quines varietats autòctones tradicionals tenim al nostre país? Són sostenibles les nostres vinyes? Què defineix cada vi? ElNacional.cat ens hem proposat conèixer a fons les 11 DO catalanes existents (a banda de la DO Cava) a través d'un serial d'articles amb què descobrirem per què a Catalunya el vi és cultura.

La DO Catalunya

La tradició vitivinícola a Catalunya és mil·lenària. Fenicis i romans van introduir el conreu de la vinya i, des d’aleshores, el vi forma part de la nostra vida diària, de la nostra dieta, de la nostra cultura i dels nostres moments de celebració. En definitiva, el vi és un element indispensable de la cultura catalana i mediterrània.

La DO Catalunya, creada l’any 1999, és hereva d’aquesta llarga tradició

La Denominació d’Origen (DO) Catalunya hereta aquesta tradició vitivinícola i garanteix la qualitat i l’origen proper dels seus vins emparats, de marcat caràcter mediterrani.

Sempre que trobis aquest segell, la qualitat i l’origen del vi que has triat estaran garantits. Trobar-ho serà molt senzill, ja que la DO Catalunya representa més del 50% del vi català amb Denominació d’Origen. D’entre totes les denominacions d’origen catalanes existents,, la DO Catalunya és la més gran, tant en hectàrees (prop de 40.000 ha) com en ampolles comercialitzades amb més de 60 milions d’ampolles any.

Aquesta DO s’estén pel nord-est de la península Ibèrica, entre el mar Mediterrani i els Pirineus. Actualment, aplega  40.009 ha. de superfície vitivinícola repartida en 426 termes municipals de Catalunya, on la vinya s’ha conreat tradicionalment, esdevenint un element característic i inherent dels seus paisatges i de la seva cultura. En general, hi domina un clima mediterrani, amb moltes hores de sol i estius no gaire calorosos.

Les varietats de la DO Catalunya

En aquests terrenys, les vinyes es conreen de manera tradicional. S’hi poden trobar 25 varietats de raïm. D’una banda, hi ha 19 varietats de raïm blanc: Albarinho, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Gewürztraminer, Macabeu, Malvasia, Malvasia de Sitges, Moscatell (d’Alexandria i de Frontignan), Parellada, Pedro Ximénez, Picapoll blanc, Riesling, Sauvingnon blanc, Sumoll blanc, Viognier, Vinyater i Xarel·lo. D’altra, hi ha 17 varietats de raïm negre: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Garnatxa roja (Garnatxa gris), Garnatxa tintorera, Marselan, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll negre, Pinot noir, Samsó (Carinyena), Sumoll, Syrah, Trepat, Ull de llebre i Xarel·lo vermell.

Consolidar, crear i innovar

La DO Catalunya aplega la gran majoria de municipis catalans productors del vi. El seu objectiu és millorar progressivament la qualitat dels vins i de les vinyes, fomentant la investigació i l’aplicació de les últimes tecnologies, com a mecanisme necessari per a donar resposta als exigents mercats actuals.

Consolidar, crear i innovar són directrius bàsiques que expliquen la Denominació d’Origen Catalunya: per això, té un ampli ventall de varietats de raïm autoritzades, perquè els viticultors i cellers puguin elaborar els seus vins amb flexibilitat, creativitat i llibertat. 

Gràcies a la DO Catalunya, a més, municipis elaboradors de vi que no podien adscriure’s a cap altra denominació d’origen i que elaboraven grans vins, com ara part important de la comarca de l’Anoia o del Baix Llobregat, poden emparar-se i aconseguir el segell de qualitat i confiança que suposa per al consumidor la certificació de la DO Catalunya.

Dels 22 milions d’ampolles comercialitzades l’any 2000 amb el segell de la DO Catalunya, s’ha arribat als 60,3 milions d’ampolles actuals. Cada ampolla d’aquesta denominació conté el país en la seva totalitat. I això no és retòrica, sinó la filosofia d’una D.O, que pretén oferir als viticultors un marc més flexible i amb més possibilitats de cupatge en la creació dels seus vins.

#HoritzóINCAVI2025

Per tal de posar en valor les DO del nostre país, el juliol del 2022, el Govern va aprovar l’agenda #HoritzóINCAVI2025 amb el conjunt del sector. Un full de ruta exigent que gira entorn 23 projectes entre els quals la divulgació de la cultura del vi, amb tot el que implica, situada al centre.