Quan pensem en sostenibilitat és fàcil pensar en accions o productes que són bons per al medi ambient. Ja sigui perquè no contaminen, perquè estan elaborats per productes reciclats o a causa que la seva petjada mediambiental és mínima. Però, al seu torn, tendim a pensar que totes aquestes mesures ens surten més cares i que el que és bo per al planeta no sempre és bo per a la nostra butxaca.

Potser, la culpa d'aquesta idea tan estesa és de molts d'aquests productes que es venen com a eco i que simplement són molt més cars, o aquells de l'etiqueta de comerç just que semblen justos per a tothom menys per al consumidor final.

Però, casos aïllats a part, en el dia d'avui és molt més senzill ser sostenible i, la bona notícia és que, avui, sostenibilitat i eficiència es donen la mà perquè amb un mateix gest puguem protegir l'entorn alhora que estalviem diners.

I aquí van alguns aspectes en els quals si t'hi fixes podràs aconseguir aquests dos objectius:

1) Tria bé els electrodomèstics. Encara que costi creure-ho en veure els preus, un electrodomèstic amb una classificació energètica alta pot arribar a amortitzar tot el seu preu a causa de l'estalvi que ens suposa en energia. I amb els preus que té ara, això suposa un bon estalvi. Si just estàs de reformes i has d'apostar només per un bon electrodomèstic, has de tenir en compte que el frigorífic és que el que més consumeix, així que és un bon començament.

pexels cottonbro studio 4107305
Foto: Pexels

2) Un altre aspecte en el qual un bon electrodomèstic ens pot ajudar a estalviar diners i ser respectuosos amb el medi ambient és el consum d'aigua. Ara que vivim una època de tremendes sequeres, cada gota compta, motiu més que suficient per elegir aquells en els quals el consum sigui reduït. La factura de l'aigua no és la més cara que ens arriba a casa, però no podem oblidar que aquesta aigua s'ha d'escalfar. De fet, el 80% de l'energia que gasta una rentadora és per escalfar l'aigua. Així doncs, si tenim un model en el qual es pot ajustar el programa a les nostres necessitats i estalviem així un 30% d'aigua... Quanta llum hem estalviat en aquest rentat? La resposta és fàcil: molta! Finalment, ni escoltis els qui diuen que continuen rentant a mà perquè gasten menys aigua i res de llum. No és cert, un rentaplats pot estalviar fins i tot un 30% d'aigua i un altre tant per cert de llum.

pexels cottonbro studio 4253711
Foto: Pexels

3) L'últim detall important són els materials, encara que això és vàlid tant per als electrodomèstics com per a la resta d'elements que tens a la teva cuina. Els de mala qualitat solen ser més barats, però també el seu cicle de vida en més curt. Canviar constantment no només és perjudicial per al medi ambient, per molt que portem aquests objectes al punt net i els reciclem, també ho és per a la nostra butxaca, ja que fem petits desemborsaments, però més seguits. En aquest sentit, la marca d'electromètrics Beko, els dissenys dels quals ja han guanyat diversos premis, acaba de llançar un nou frigorífic les oueres del qual estan elaborades amb un 20% de rebutjos de closca d'ou i un 80% de plàstics amb base biològica. D'aquesta mateixa gamma, cal destacar la seva assecadora, amb la qual prometen que el consumidor podrà estalviar-se més de 3.000 euros a la factura de la llum durant el seu cicle de vida.

pexels curtis adams 7027974

Foto: Pexels

4) Netejar i protegir. No hi ha plaer més gran que tenir la cuina endreçada, neta i que faci bona olor. Però a quin preu? Els detergents agressius solen contenir molts productes químics que donen un resultat espectacular, però contaminen moltíssim i desgasten els materials en ser corrosius. La bona notícia és que cada dia hi ha més opcions al supermercat de productes de neteja respectuosos i a bon preu. Una de les últimes novetats són les tires de detergent per a rentadora, com les que ja comercialitza Natulim. Estalvies l'aigua que porta el propi detergent líquid i el plàstic d'aquest envàs tan gran que, a més, ocupa moltíssim lloc.

pexels sarah chai 7263024

Foto: Pexels

5) I parlant d'envasos arribem a un punt que ja està instaurat a moltes cases, però en el qual encara es pot millorar. Reciclar ja és una cosa que es dona per fet, ara cal reduir el consum i per a això cal apostar per productes que no requereixen envasos o que podem adaptar-los.

pexels sarah chai 7282378

Foto: Pexels

La nova incorporació que ens ajuda també a estalviar són les tapes de silicona. Reutilitzables i netes per dir adeu tant al paper de plata com al film transparent. Menys productes per comprar i més lloc lliure a la cuina.