La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com cuinar caragols a casa perquè quedin com els del restaurant, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.
Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Com cuinar caragols a casa
Per cuinar caragols, abans cal saber com rentar-los i bullir-los. Els caragols són un producte únic i exquisit que es pot preparar de diferents maneres. Apunta't aquestes receptes per gaudir dels caragols a casa.
Abans cal saber com rentar-los i bullir-los
Rentar:
Omplim un cossi amb aigua i hi posem un bon raig de vinagre i sal. Submergim els caragols i els donem unes voltes. Anem retirant les baves seques i altres impureses. Repetim la rentada 3 vegades, canviant l’aigua a cada rentada i posant-hi sempre vinagre i sal. Hem de llençar els caragols morts. Sabem que són vius perquè la humitat els fa sortir de la closca.
Bullir:
Els caragols, ja rentats amb aigua, es posen en una olla amb aigua freda a foc molt suau. A la vora de l’olla hi posem sal, així quan els caragols vulguin escapar-se de l’olla, notaran la sal i tornaran de cap a l’olla. És important que el foc sigui molt suau perquè no es fiquin dins la clova. Quan veiem que els caragols ja no es mouen, avivem el foc. Posem força sal i unes fulles de llorer a l’aigua i bullim els caragols durant 35 minuts.

Caragols a la llauna
Un cop rentats els posarem dins una malla i els guardarem unes hores a la nevera perquè s’adormin, que si no s’escapen de la llauna! Cobrim amb pa ratllat el fons d’una llauna, o una plata per anar al forn, i a sobre hi posem els caragols amb l’obertura de la closca cap amunt. Enfornem a 180 °C. Els caragols deixaran anar la bava que prendrà un color grogós en torrar-se. Al cap de 5 minuts, quan els caragols ja estan immòbils, traiem la plata del forn, hi posem sal, oli i la picada d’all i julivert. Tornem a enfornar 15 minuts més. Per acompanyar-los, fem un oli d’herbes: barregem julivert i porradell picat amb oli, orenga, unes gotes de vinagre i sal. Suquem els caragols en l’oli d’herbes.

Caragols saltats
Posem oli abundant a una paella i hi posem un gra d’all laminat. Hi afegim els caragols i saltem a foc alt durant un parell de minuts. Ara hi posem sal, uns daus de pernil i una picada de fruita seca. Sacsegem i acabem amb pebre.