El kale és una varietat de col plena de sabor i beneficis per a la teva salut. No ha de faltar en una dieta sana i al dia. Aquí t'expliquem com es cuina el kale per treure-li tot el partit.

Fa alguns anys un nou vegetal de nom exòtic i aparença fresca i desitjable arribava a la nostra cistella de la compra. Ho feia per quedar-se ja que no només ens deixem seduir pels seus arrissats fulls carnosos i verds, si no que les seves magnífiques qualitats nutricionals acabaven per convèncer-nos.

Com cuinar la col kale?

La col kale es pot menjar crua en amanida, però cal tenir en compte que és un full bastant robust, per la qual cosa no sempre resulta molt agradable al paladar. Però si es vol menjar crua per aprofitar al màxim els seus nutrients, se sol preparar i 'fer massatges', per després deixar reposar i que així s'estovi una mica. També es pot coure al vapor, bullir i saltejar, tenint en compte el mateix, que la textura final sigui del grat del comensal, ja que és possible que si la primera vegada que s'emprova sembla que s'està mastegant cartró, és possible que no es torni a menjar.

Col Kale
Col Kale / Font: Unsplash

La col kale es pot menjar crua en amanida, però cal tenir en compte que és un full bastant robust

Potser per a aquella primera vegada el millor és coure-la al vapor i després saltejar-la en una paella amb els seus condiments. No recomanem bullir la kale, com cap altra verdura, perquè és el mètode de cocció que provoca més perdudes de nutrients. La col arrissada també es pot saltejar directament sense la prèvia cocció al vapor, i una altra manera de cuinar-la i sorprendre, és enfornant els fulls fins que quedin cruixents.

Col Kale Natural
Col Kale Natural / Font: Unsplash

Beneficis del kale:

1. Aporta molt poques calories i té un alt valor nutritiu

Segons destaquen els experts, 100 grams de kale cru aporten 84 grams d'aigua, 49 calories, 4,3 grams de proteïna, 8,7 grams d'hidrats de carboni, 3,6 grams de fibra i només 0,9 grams de greix.

2. Té un alt grau de micronutrients (vitamines i minerals)

Aporta més calci que la llet (150 mil·ligrams per cada 100 grams); té molt ferro, més fins i tot que la carn; és ric en vitamina C (120 mil·ligrams per cada 100 grams), de 4 a 10 vegades més que els espinacs i 3 vegades més que les taronges; i una ració de kale conté de 3 a 4 vegades més àcid fòlic que els ous.

3. Ajuda a millorar el trànsit intestinal

El seu alt contingut de fibra dietètica ajuda a millorar el trànsit intestinal, a més de reduir el risc de patir malalties com l'obesitat o la diabetis.

4. Poder antioxidant

Els aliments vegetals són especialment rics en antioxidants, propietat que té el kale. La presència d'antioxidants i, particularment, el seu alliberament durant el tractament tèrmic suggereixen que el kale pot fins i tot arribar a protegir a altres aliments o ingredients contra l'oxidació.