Les gofres són un dels dolços més coneguts que existeixen i es poden prendre acompanyats de multitud d'aliments. Sí, nosaltres els preferim amb xocolata, però també són exquisits amb nata o fins i tot fruita. Però... sabies quin és el seu origen? Tot apunta que el costum de cuinar la massa de farina entre dues plaques de metall ja era habitual a l'antiga Grècia, però als diferents països europeus, aquesta tradició va anar evolucionant de forma diferent.

Les gofres que tots mengem avui dia són originàries dels Estats Units i van arribar a Europa amb els emigrants americans. Va ser el 1789 quan Thomas Jefferson va portar la primera planxa de gofres d'Amèrica, la típica quadrícula que li dona aquesta forma tan típica a aquest dolç.

Les gofres que tots mengem avui dia són originàries dels Estats Units

Però la idea de servir-los amb xocolata, nata i altres ingredients dolços la va posar de moda el belga Maurice Vermersch durant l'Exposició Universal que es va celebrar a Brussel·les el 1960. L'èxit va ser tal que quatre anys més tard va decidir traslladar-se a Nova York, on va donar a conèixer el seu invent a què va posar com a nom «gofra belga«, origen de les actuals gofres que es mengen a tot el món.

Gofres
Gofres / Font: Unsplash

Preparació de la massa base de les gofres belgues

  1. En una tassa escalfem lleugerament la llet i dissolem en ella el llevat fresc i l'essència de vainilla. És important no escalfar la llet massa, ja que l'excés de calor mataria el llevat fresc. Si feu servir llevat en gra o liofilitzada, s'afegiria també en aquest pas.
  2. En un bol gran incorporem la farina i la sal. Barregem i fem un buit en la part central on afegim la llet amb llevat i els ous. Amb una forquilla comencem a integrar els ingredients fins que tinguem una massa més o menys homogènia.
  3. Deixem que fermenti la massa, tapada amb paper transparent, durant 30 o 40 minuts en un lloc càlid. Un lloc perfecte podria ser el forn prèviament atemperat i aturat. Passat aquest temps afegim la mantega en trossets i comencem a pastar fins que s'hagi integrat a la massa. Agreguem el sucre perlat. Pastem uns minuts més perquè el sucre es distribueixi.
Gofres amb mel
Gofres amb mel / Font: Unsplash

Preparació final i presentació de les gofres

  1. Untem la gofrera amb mantega i l'escalfem. Quan estigui calent afegim una porció de la massa a cada un dels buits de la gofrera i tanquem.
  2. Escalfem durant un 6 o 7 minuts. La mida de les porcions serà més o menys com el de dues cullerades. No és necessari que cobreixi tota la superfície ja que en tancar la gofrera s'estendrà la massa.