La xocolata és un dels productes més deliciosos que moltes vegades erradiquem de la nostra alimentació, pensant que pot ser nociu per a la nostra dieta. Tanmateix, encara que hi ha algunes xocolates ultraprocessades que sí que poden trencar la teva línia, hi ha altres xocolates molt més naturals que són aptes per a tota mena de dietes. Vols saber com triar una bona xocolata?

La xocolata és un dels productes més deliciosos que moltes vegades erradiquem de la nostra alimentació

Característiques de la xocolata més saludable

1. Alt nivell de puresa: la puresa de la xocolata representa el tant per cent de cacau que hi ha present en un producte determinat de xocolata. Com més gran sigui el percentatge de cacau, millor serà la qualitat final de la xocolata i més propietats nutricionals conservarà. Mentre que la xocolata amb 100% de puresa és la més natural i saludable, l'anar disminuint en aquest percentatge ens donarà xocolates més artificials amb ingredients extra que supleixen aquesta falta de cacau.

2. No té sucre ni altres afegits: el cacau pur té un sabor amarg, la qual cosa durant molt temps va ser considerat com a una cosa negativa per corregir, donant lloc a xocolates extremadament ensucrades que acabaven per perdre l'essència del producte. A poc a poc aquesta tendència va canviant i les persones són cada vegada més conscients de la importància de triar productes naturals que no siguin plens d'afegits o sucres, podent recuperar així el sabor de la xocolata pura.

3. No és ultra processat: al contrari dels productes que són sotmesos a tota mena de "retocs" en les seves propietats físiques o de sabor, una xocolata que és 100% cacau és una xocolata de gran naturalitat les propietats nutricionals de la qual continuen intactes, sent apte per a tota mena de dietes perquè:

Xocolata
Xocolata / Font: Unsplash

A nivell general, la xocolata que considerem saludable aporta tots aquests beneficis a l'organisme:

  • Aporta una gran quantitat d'energia al cos i de forma natural, no per l'excessiva presència de sucres artificials.
  • Millora el teu estat d'ànim en tenir feniletilamina, una substància que segreguem en moments de felicitat.
  • Millora l'aspecte de les teves dents, però també de la teva pell.
  • És una de les millors fonts d'antioxidants naturals, per mantenir les teves cèl·lules joves i saludables.
  • La xocolata 100% cacau et farà sentir-te sadollat sense que això signifiqui un augment en la ingesta de calories.
  • Cuida el sistema circulatori evitant canvis en la pressió sanguínia o problemes al cor. A més, estimula el flux sanguini cap al cervell, la qual cosa es tradueix en una millora de la memòria.
  • La xocolata sense sucre també ajuda a combatre la fatiga, afavorint el descans corporal i el son.
Cacau
Cacau / Font: Unsplash

Què és una xocolata d'origen?

Encara que els punts assenyalats prèviament us ajudaran a identificar quin és la xocolata més saludable, hi ha un quart factor del que volem parlar-vos i que és un important indicador d'aquesta naturalitat de la que us hem parlat: que sigui una xocolata o cacau d'origen.

Una xocolata d'origen és aquella el cacau de la qual prové en la seva totalitat d'un únic país, una cosa que garanteix la qualitat del seu origen. Això és important saber-ho perquè en moltes ocasions existeixen barreges que combinen un cacau popular mundialment amb altres varietats de diferents països.

Aquest truc que fan servir algunes marques de xocolata els permet millorar la popularitat i nom del producte, en destacar el país que tingui un cacau de més renom, però fan que perdi la seva qualitat i sabor natural.