Encara que sembli neta a simple vista, la teva cuina amaga un petit ecosistema microscòpic que habita en superfícies, estris i especialment a les esponges. Un estudi pioner que ha analitzat més de 300 mostres de 74 llars de cinc països europeus (França, Hongria, Noruega, Portugal i Romania) ha revelat que hi ha una microbiota central comuna a les cuines europees: vuit grups de bacteris que apareixen de forma recurrent a les nostres cases, malgrat les diferències culturals, alimentàries o de neteja.

Aquests 8 intrusos viuen a la teva cuina i en la de milions d'europeus

Els vuit “inquilins invisibles” que comparteixen espai amb tu són: Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus i Staphylococcus. D'aquests, Acinetobacter és el més ubic i persistent: apareix a tots els països i tipus de mostra, especialment en ambients humits com esponges i aigüeres. Aquest bacteri no només és habitual a la llar, sinó també en aliments frescos (com carn, peix o llet) i en sistemes d'aigua potable. Altres com Pseudomonas i Chryseobacterium també han estat relacionats amb el deteriorament d'aliments i són presents tant en cuines domèstiques com en indústries alimentàries. En canvi, Staphylococcus es troba principalment en superfícies que toquem amb les mans, com els poms de portes o les aixetes, ja que forma part de la flora normal de la nostra pell.

Aquests inquilins prosperen en ambients humits com esponges i aigüeres

L'esponja, aquest estri domèstic tan comú, resulta ser l'epicentre de la contaminació bacteriana. La seva humitat constant i lentitud en eixugar-se creen l'entorn perfecte perquè certs bacteris creixin sense control. S'ha demostrat fins i tot que la Salmonella pot sobreviure més d'una setmana en una esponja utilitzada, la qual cosa implica un risc real de contaminació creuada en manipular aliments.

Aquests microorganismes poden habitar aixetes i poms de portes / Foto: Unsplash
Aquests microorganismes poden habitar aixetes i poms de portes / Foto: Unsplash

Una troballa curiosa de l'estudi és que, encara que les cuines de països veïns com Romania i Hongria compartien certes similituds en el seu perfil microbià, el tipus d'estri (esponja, drap, raspall) tenia més impacte en la composició bacteriana que el país d'origen. Les esponges presentaven la menor diversitat, ja que unes quantes espècies proliferaven ràpidament, desplaçant les altres.

És important mantenir una aigüera neta / Foto: Unsplash
És important mantenir una aigüera neta / Foto: Unsplash

Aquesta anàlisi no només revela la sorprenent homogeneïtat de la microbiota de les nostres cuines, sinó que també reforça la necessitat de bones pràctiques d'higiene. Canviar l'esponja regularment, evitar que romangui humida i netejar adequadament les superfícies no és només una qüestió d'ordre, sinó de salut. La pròxima vegada que netegis la placa de cocció, recorda: no estàs sol. Aquests vuit hostes microscòpics també són allà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!