La Selectivitat 2023 és a tocar. Milers i milers d'alumnes porten mesos i mesos treballant per aprovar aquests exàmens amb nota i poder accedir a la universitat, més concretament, a la carrera dels seus somnis. Per aquest motiu, et traslladem uns petits consells gastronòmics per ajudar el màxim possible els alumnes per tal que les Proves d'Accés a la Universitat resultin tot un èxit.
 

🔴 Selectivitat 2023 a Catalunya, DIRECTE | Última hora dels exàmens d'avui
 

Aliments per millorar el rendiment a la Selectivitat 2023

Els nervis són ben presents aquesta setmana en la qual se celebra la Selectivitat 2023. Et portem un llistat amb una sèrie d'aliments que milloren el rendiment, la concentració i la memòria, entre altres. Per millorar la teva capacitat cognitiva, segueix una dieta rica en nutrients, com ara àcids grassos i omega-3 (que creen i reparen les cèl·lules cerebrals) i antioxidants (que redueixen l'estrès cel·lular i la inflamació, principals causes de l'envelliment i de malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer). Ara bé, més enllà d'aquestes petites ajudes, que ben segur que t'aniran com anell al dit, el més important és confiar en la teva capacitat i l'estudi que hagis dedicat en aquests darrers mesos.

Xocolata negra

Tot i que els efectes poden variar d'una persona a una altra, la xocolata negra es considera beneficiosa per la seva estimulació cognitiva, la qual cosa produeix una acció positiva al cervell. La xocolata negra és rica en antioxidants, que ajuden a protegir les cèl·lules del dany causat pels radicals lliures. En mantenir la salut cel·lular, els antioxidants poden afavorir un cervell sa i millorar-ne el funcionament cognitiu a llarg termini. Millora de l'estat d'ànim: el consum de xocolata negra pot estimular l'alliberament d'endorfines i serotonina al cervell, cosa que pot millorar l'estat d'ànim i reduir l'estrès. Un estat d'ànim positiu i una menor ansietat poden facilitar el procés d'estudi i augmentar la productivitat.

Nous i cacauets

Un altre aliment clau per millorar el rendiment a la Selectivitat 2023 són les nous i els cacauets. Contenen uns àcids grassos que són fonamentals per al funcionament adequat del cervell i s'ha demostrat que milloren la funció cognitiva, el rendiment mental i la memòria. Gaudeixen d'uns nutrients clau, com ara magnesi, coure, ferro i vitamina B6. Aquests nutrients tenen un paper crucial en el manteniment de la funció cerebral, la formació de neurotransmissors i la producció d'energia.

Peix blau

El tercer producte de supermercat que no pot faltar a la llista és el peix blau. El salmó, el verat, les sardines i la tonyina són considerats bons per estudiar a causa del contingut d'àcids grassos omega-3. Aquests àcids grassos són essencials per al funcionament adequat del cervell i tenen beneficis per a la salut cognitiva: són components estructurals importants del cervell i tenen un paper crucial en el desenvolupament i la funció cerebral. 

Cereals

Energia sostinguda, vitamines i minerals, i baix en greixo saturats. Aquestes tres raons fan que els cereals siguin un gran aliment per millorar l'estudi i la concentració de cara a la Selectivitat 2023.

Te verd

La cafeïna natural que conté el te verd estimula la concentració, ja que aconsegueix bloquejar els efectes d'un component cerebral, l'adenosina, que indueix el son. Així que el te verd amb cafeïna natural ajuda el cervell a processar informació i a teixir una activitat més complexa, resultat de l'entropia, una altra substància cerebral.

Plàtans

Són rics en potassi, magnesi i vitamina C, que tenen efectes molt beneficiosos per a la memòria. A més, el contingut en vitamina B6 ajuda a la producció de serotonina i dopamina, hormones relacionades directament amb la capacitat de concentració. El plàtan aporta energia i sacietat, així que és una opció ideal per incloure'l en els esmorzars o els berenars dels teus fills.

Dàtils

Els sucres saludables i naturals, així com els aminoàcids i minerals, els converteixen en un aliment perfecte per millorar la concentració de cara a la Selectivitat 2023. Pots prendre'l com a endolcidor elaborant el teu propi xarop natural o com a part dels esmorzars i berenars dels teus fills.

Nabius i fruits vermells

Són aliments rics en antioxidants, fibra, minerals i vitamina C, que milloren la concentració i la memòria, i el contingut en potassi afavoreix la generació de neurotransmissors. A més, el consum de nabius augmenta la funció cognitiva i disminueix els trastorns de la memòria, com la demència o l'Alzheimer.

Espinacs

Anem tancant aquesta llista d'elements perquè puguis estudiar millor la Selectivitat 2023Els espinacs són rics en vitamina E i àcid fòlic. Aquestes propietats s'associen a una reducció de l'índex de tumors i cèl·lules canceroses, així com a l'alentiment de l'envelliment neuronal.

Ous

Són rics a DHA, un tipus d'àcid gras Omega 3 involucrat en la salut cerebral. També, al turó, un altre compost que permet mantenir les membranes del cervell en bon estat. Els ous van bé amb tot. Pots fer-los a la planxa, cuits, amb truita, com muffins salats i són perfectes a qualsevol hora del dia.

Alvocat

I per tancar aquesta llista d'aliments per estudiar millor i augmentar el rendiment a la Selectivitat 2023, l'alvocat. És un aliment ric en vitamina E, Omega 3 i antioxidants que ajuden a prevenir l'envelliment i el deteriorament de la teva salut cerebral que poden derivar en malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson. A més, el contingut en àcids grassos monoinsaturats ajuda a mantenir netes les teves artèries, permetent que la sang arribi amb més fluïdesa al teu cervell.