Un dels productes de pastisseria que més m'agraden. Aquest torró, pel meu gust, és exquisit. No té res a veure amb els torrons de crema que venen. És un dels productes estrella de qualsevol pastisseria. No costa gaire de fer, tot i que porta feina, i penso que ho explico força bé. Us sortiran 3 barres de torró. Com veureu, jo he fet el doble d'aquesta fórmula (massa i tot)... i m'han sortit unes 6 barres de torró.

Això si, penseu que ha de reposar 48 hores, per tant, l'heu de fer un parell o tres de dies abans de Nadal. També haureu de fer la crema pastissera el dia abans de cremar-lo. Us ensenyaré com fer-lo amb estris casolans... per què clar, a les pastisseries tenen de tot... i amb bones eines les coses se simplifiquen molt. Tasteu aquest torró, si us plau... que us canviarà la vida.

Si no us agrada el sucre cremat cruixent, el torró és interessant cremar-lo el dia abans, i llavors es fusionarà el sucre cremat amb la crema. I també es podria cremar el torró per la part de sota, però sense crema, clar. Però no cal. Sincerament, el que més m'ha costat d'aquesta recepta... és trobar una caixa de fusta amb la mida perfecta, tot i que us la podeu fer vosaltres. Per cert, recomano utilitzar una amassadora amb pala per barrejar, però també es pot fer a mà.

Ingredients

500 g d'ametlla molta

5 rovells d'ou

150 g de xarop de glucosa

450 g de sucre

150 g de nata per muntar

vainilla

canyella

colorant alimentari color ou

Per cremar-lo:

crema pastissera

sucre

gelatina o nappage

Preparació
1.
torro crema cremada pas1

Preparem els rovells en un recipient. Utilitzaré la vainilla líquida Vahiné.

2.
torro crema cremada pas4

Ara la canyella. Un parell de culleradetes de cafè, més o menys.

3.
torro crema cremada pas5

Ara el xarop de glucosa. Jo ho compro a una botiga de pastisseria, però ho podeu encarregar a la farmàcia també.

4.
torro crema cremada pas6

Ho mesurem bé.

5.
torro crema cremada pas7

Ara una mica de colorant d'ou, que també compro en línia.

6.
torro crema cremada pas9

Ho barregem tot i ho reservem.

7.
torro crema cremada pas10

Ara, per una banda, posem la pols d'ametlla dins el bol de l'amassadora.

8.
torro crema cremada pas11

Incorporem la barreja que hem fet.

9.
torro crema cremada pas12

Posem la pala... i ho barregem una mica, no gaire, un minutet i prou. Ho reservem.

10.
torro crema cremada pas13

Ara, en un recipient per bullir... hi posem la nata...

11.
torro crema cremada pas15

... amb el sucre...

12.
torro crema cremada pas16

... i ho remenem bé. Ho posem a foc baix... sense deixar de remenar.

13.
torro crema cremada pas17

Controlem la temperatura de tant en tant... Ha d'arribar a 119 graus (punt bola mitjana-força).

14.
torro crema cremada pas18

Un cop tenim el sucre al punt, amb la batedora a la velocitat mínima... anirem tirant el nostre almívar de nata a poc a poc... fins que es barregin bé tots els ingredients. També serà el moment de rectificar de vainilla i canyella si cal. Ho podeu tastar... amb compte de no cremar-vos, clar. Ho heu de deixar uns 20 minutets... que refredi una mica tot el conjunt. Però compte amb la batedora, que ha de fer molta força i es pot escalfar i trencar-se. La podeu anar parant a estones, per a no sobreescalfar-la.

15.
torro crema cremada pas22

Veureu com va agafant textura... i un color agradable.

16.
torro crema cremada pas23

Mentre es va refredant el torró... anirem preparant la caixa on guardar-lo. Us recomano una caixeta de fusta, que tingui la mida d'una barra de torró... sigui d'altura o de llargada. Però podeu utilitzar un tàper de les mateixes dimensions. L'heu de folrar bé amb paper de forn tipus cuisson.

17.
torro crema cremada pas24

Marqueu bé totes les cantonades, és important. Que no es mogui gaire el paper. Ara farem una base de sucre llustre, per evitar que s'enganxi el paper al torró.

18.
torro crema cremada pas25

Molt bé. No està fred però tampoc massa calent. Ja ho podem escudillar.

19.
torro crema cremada pas27

Ho repartim bé.

20.
torro crema cremada pas28

La textura és molt curiosa... i ara ja el podeu tastar més fred. A què és bo?

21.
torro crema cremada pas30

Tapem amb el paper...

22.
torro crema cremada pas31

... posem la tapa i pressionem ben fort. Hem de fer una pressió equitativa per evitar que ens queden bombolles d'aire enmig.

23.
torro crema cremada pas32

Jo hi poso un tàper a sobre... de la mida de la tapa...

24.
torro crema cremada pas33

... a sobre del tàper una pedra d'aquestes de cuinar a la pedra que pesa molt.

25.
torro crema cremada pas34

Heu de deixar un pes important a sobre del torró durant 4 o 5 hores. Després ja podreu treure el pes i guardar el torró a la nevera sense desemmotllar encara... que el fred l'acabi de travar.

26.
torro crema cremada pas35

L'endemà, per exemple, ja podeu abocar el torró.

27.
torro crema cremada pas36

Li traurem tot el paper...

28.
torro crema cremada pas37

... amb compte perquè està dur... però no deixa de ser una textura similar al fang. Es pot deformar.

29.
torro crema cremada pas38

Tallarem la primera capa (que podrem utilitzar per fer el massapà del tortell de reis per exemple).

30.
torro crema cremada pas39

I ara si, tallem una llesca de la mida d'un torró. A poc a poc i bona lletra.

31.
torro crema cremada pas40

Perfecte. Això ja ho tenim gairebé acabat.

32.
torro crema cremada pas41

Ara, aplicarem una fina capa de crema pastissera (que ja teníem feta). Si no en teniu, la podeu obviar, però va bé per tapar imperfeccions del torró i també li aporta un gust addicional. Val a dir que aquest de la foto massa imperfeccions no en té... oi?

33.
torro crema cremada pas42

Ara tirem un polsim de sucre per sobre de tota la barra de torró...

34.
torro crema cremada pas43

... i el cremem amb una pala, elèctrica o manual.

35.
torro crema cremada pas44

A poc a poc i bona lletra... i us quedarà molt bé.

36.
torro crema cremada pas45

Seguidament, pintarem el torró amb gelatina.

37.
torro crema cremada pas46

La gelatina protegirà el torró d'oxidació i li donarà un aspecte realment desitjable.

38.
torro crema cremada pas47

Podeu rematar-ho repelant les cantonades.

39.
torro crema cremada pas48

I ja tenim la nostra barra de torró de crema cremada.

40.
torro crema cremada pas49

Mireu, el presentem amb unes boletes de Nadal i encara fa més goig i tot. Aquest és l'autèntic torró de pastisseria, no és cap vacil·lada... ja sabeu que he sigut pastisser.

41.
torro crema cremada pas50

Ummm... no m'agraden gaire els dolços, però aquest torró té un "no sé què" especial.

42.
torro crema cremada pas51

Conserveu-lo a la nevera i us aconsello cremar-lo una o dues hores abans de consumir-lo, reservant la resta de barres dins la caixa... que és com millor es conserva.

43.
torro crema cremada pas52

Talleu-lo a porcions petites... i no podreu parar de picar!

44.
torro crema cremada pas53

Si voleu, el podeu decorar amb una mica de xocolata per sobre.

45.
torro crema cremada pas54

A banda de ser un torró espectacularment bo...

46.
torro crema cremada pas55

... que també és espectacular a taula, oi? Bon profit!

47.
torro crema cremada pas56