Nadal és temps de taules llargues, plats abundants i receptes que només cuinem un cop l’any. Són dies de celebració, de família i de cuinar amb il·lusió… però també de neveres plenes i sobres que, si no hi pensem, acaben massa sovint a les escombraries. I és precisament aquí on tenim una gran oportunitat per fer-ho millor.

El malbaratament alimentari es produeix quan aliments que són segurs i nutritius per al consum humà s’acaben descartant o destinant a usos diferents de l’alimentació, tot i ser perfectament aprofitables. Durant les festes de Nadal, quan sovint es cuina en excés, prendre consciència del reaprofitament és clau per avançar cap a una cuina més responsable, sostenible i també creativa.

A Catalunya, cada any hi ha esforços notables per prevenir aquesta pèrdua d’aliments i promoure el seu reaprofitament responsable, una acció que aporta beneficis tant socials com ambientals. Això és especialment rellevant durant les festes de Nadal, quan sovint cuinem en excés i generem més sobrants dels necessaris. Convertir aquests excedents en plats nous no només redueix el malbaratament, sinó que també estalvia diners i amplia la nostra creativitat a la cuina.

A continuació trobareu cinc idees de receptes senzilles i saboroses per donar una segona vida als ingredients que sovint queden al teu plat després dels àpats de Nadal més copiosos.

1. Croquetes de carn d’olla

Després d’una bona sopa de galets amb carn d’olla, segur que et sobren trossos de carn i verdures. Pica la carn ben fina i barreja-la amb una beixamel consistent feta amb el brou. Deixa refredar la massa, fa unes boletes i enfarina-les, arrebossa-les i fregeix-les. El resultat són unes croquetes cremoses per fora i plenes de sabor, perfectes per acompanyar un vermut o com a entrant en un sopar informal.

2. Crema de verdures nadalenca

Si després de l’àpat et queden restes de verdures bullides (pastanaga, porro, naps, carabassa…), no les llencis! Treu-les del plat i posa-les en una olla juntament amb una mica de brou restant. Tritura-ho tot fins a obtenir una crema suau. Pots afegir una mica de formatge cremós o crema per donar més cos. És una forma molt nutritiva i reconfortant d’aprofitar el que sobra.

3. Amanida tèbia d’aviram

Amb les restes d’aviram rostit (pollastre, gall dindi, o altres), desfem la carn i combineu-la amb una amanida de fulles verdes, poma tallada fina, fruits secs i una vinagreta potent de mostassa i mel (similar als sabors nadalencs). Aprofita també les restes de taronja o magrana per donar frescor i dolçor. Serveix aquesta amanida tèbia per un dinar lleuger i equilibrat.

4. Fideus saltats amb sobrassada i col rostida

Si et queden sobrats fideus o pasta de guarnició d’altres àpats i una mica de col rostida o verdures, salta-ho tot a la paella amb una mica d’oli d’oliva i sobrassada. La sobrassada alliberarà el seu gust intens i untuós quan es fon, i la pasta recollirà tot el sabor. És una recepta ràpida però sorprenent.

5. Torrades de sobrassada/formatge amb mel i festucs

Convertir les restes de pa de Nadal o torrades en aperitiu pot ser una gran opció. Torra les llesques petites i unta-les amb sobrassada o formatge suau; corona-les amb una mica de mel i festucs o nous picades. Aquest contrast de dolç i salat encaixa molt bé com a snack o tapa per començar un àpat sense generar residus.

Reaprofitant aliments no només reduïm la quantitat de residus alimentaris, sinó que també aportem valor a allò que ja tenim a la cuina i reforcem hàbits més sostenibles i responsables. En realitat, cada petit gest compta: des de planificar millor les compres, conservar aliments correctament, o transformar sobrades en plats nous i deliciosos.

Sensibilitzar-nos sobre el consum responsable i incorporar pràctiques d’aprofitament en el nostre dia a dia és una forma concreta de contribuir a una alimentació més sostenible. Des de la cuina de casa, podem fer la diferència i, al mateix temps, sorprendre els nostres convidats amb receptes creatives que tenen història i sentit.