Una coca de recapte en honor al Delta de l’Ebre. A les muscleres de la Badia del Fangar -sí, allà on el grup de rock irlandès U2 va gravar un videoclip- els pescadors hi cuinen tota mena de conquilles i gambes, l’olor de les quals sap atraure ocells i algun turista com jo. Des d’allà, contemplar com el sol es pon per darrere els Ports de Tortosa-Beseit és un espectacle d’una gran bellesa. Qui sap si aquesta coca de recapte no s’acabi venent a Deltebre i tot...

LA GOURMETERIA 4 90 M

Ingredients per a 4 persones (o 3 coques)

La massa:

  • 500 g de farina de força
  • 300 g d’aigua filtrada
  • 25 g d’oli d’oliva verge extra
  • 2 g de llevat fresc 
  • 10 g de sal

El recapte:

  • 500 de ceba blanca (2-3 unitats)
  • 600 g de tomàquets madurs (pera, branca…)
  • 500 g de musclos del Delta
  • 400 g de llagostins crus de Sant Carles de la Ràpita
  • Romaní sec en pols
  • Pebre negre molt
  • Oli d’oliva verge extra

Recepta

  1. En un bol, barregeu la farina, el llevat, l’oli, l’aigua, i amasseu 3 minuts fins que la massa estigui ben homogènia. Seguidament, afegiu la sal i amasseu 5 minuts més. Poseu la massa en un ‘tupper’ el triple de gros que la massa pintat prèviament amb una mica d’oli, i deixeu-la reposar 2-3 hores a temperatura ambient amb la tapa posada. Tot seguit, poseu-la de 18 a 24 hores a la nevera (fins a l’endemà).
     
  2. Traieu la massa de la nevera, i dividiu-la en tres parts iguals sobre una superfície lleugerament enfarinada amb farina de blat o d'arròs. Estireu cadascuna de les masses amb el corró, ajudant-vos amb la quantitat justa de farina, i poseu-les sobre un tros de paper de forn. Han de quedar molt fines, de 0,5 cm de gruix com a màxim. Deixeu-les fermentar a temperatura ambient entre 4 i 6 hores abans de posar-hi el recapte a sobre i enfornar-les. Perquè no s’assequin, polvoritzeu aigua per sobre i pinteu tota la superfície amb oli d’oliva.
     
  3. Peleu les cebes i escaliveu-les: 1) a la paella: talleu les cebes per la meitat i emboliqueu-les amb paper d’alumini. Cuineu aquests farcells en una paella a foc intens durant 20 minuts, fins que les cebes estiguin toves a l’interior. 2) al forn: preescalfeu el forn a 200-220 graus i poseu-hi les cebes pelades i senceres en una safata durant 50 minuts. 
     
  4. Netegeu els musclos. Descarteu els individus oberts o amb la closca trencada. Retireu la barba dels musclos pessigant-la entre el dit gros i un ganivet, i tibant d’ella cap al vèrtex del mol·lusc. Elimineu amb el ganivet les possibles restes de conquilles adherides.
     
  5. Renteu els tomàquets i talleu-los a rodanxes. 
     
  6. Escampeu sobre la massa les rodanxes de tomàquet, els musclos sencers, els llagostins crus i algun tall de la ceba escalivada. Salpebreu, tireu un polsim de romaní i adolleu-hi un raig generós d’oli d’oliva.
     
  7. Preescalfeu el forn a 200 graus. Poseu la coca (amb el paper de forn) sobre una safata, i enforneu 15 minuts. Abans de menjar-la, deixeu-la refredar i, preferiblement, descansar algunes hores. 

 

Coques de recapte Gastronomia Sergi Alcazar 10

Coca de recapte / Foto: Sergi Alcàzar

Consell

El secret de qualsevol pa està en la massa, i la coca de recapte no és una excepció. Com més ben fermentada estigui la massa, més agradable de menjar, més fàcil de digerir i més tendre l’endemà. Prova també d’incorporar farines integrals, d’espelta, de sègol… que et demanaran unes gotes més d’aigua a la massa. El recapte fa la gran diferència entre les coques, però, insisteixo: el secret està en la massa. 

Amb què ho marido?

Et proposem una garnatxa blanca jove de la Terra Alta, d’allà on el sol es pon per darrere els Ports de Beseit. N’hi ha de molt bones i assequibles per menys de cinc euros, generalment de cooperatives com la de Bot, la de Gandesa o la de Pinell de Brai.