Voces en Ruta, el podcast itinerant que es produeix i grava al ritme del motor d'una vella autocaravana viatjant per Europa, ha seguit durant aquests dies sumant quilòmetres per endinsar-se en la història vikinga de Dinamarca i creuar fronteres fins a Polònia. En l'última etapa, La Radioneta ha recorregut més de 1.000 quilòmetres d'asfalt per assolir el país eslau i descobrir una realitat social i cultural molt diferent de la danesa.

🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

Però abans d'arribar a Polònia, el protagonisme l'hi han portat pobles i ciutats de Dinamarca on l'herència vikinga és part del present. Els vikings han arribat als nostres dies, gràcies en part a produccions de Hollywood i més recentment a la sèrie 'Vikings', com a homes rudes de cabells rossos, plens de tatuatges, llargues barbes i disposats a sembrar el terror. El cert és que la història d'aquest poble, que va dominar els mars entre els segles VI i XI, continua sent encara molt desconeguda per a l'imaginari col·lectiu.

Voces en Ruta s'ha proposat en un nou episodi conèixer, de la mà d'historiadors i investigadors, qui eren realment aquestes societats. Per a això, res millor que encendre el motor i visitar aquelles zones que allotgen les seves empremtes. Després de recórrer Copenhaguen, arribem fins a Roskilde, localitat situada al nord de Selàndia i capital de Dinamarca al segle XI. Al seu port s'amaga un dels grans atractius: un museu amb embarcacions vikingues que atresoren més d'un segle d'antiguitat i que van ser rescatades del fons del fiord en la dècada dels 60.

"El control dels mars que se li adjudica als vikings era simplement desenvolupament tecnològic. Tenien el tipus de vaixell que els permetia viatjar ràpidament i moure's per llocs amb un nivell baix d'aigua. Destinaven recursos al desenvolupament naval per a aquestes incursions. A més, hi havia una professionalització de la qual cosa era ser un viking", explica Irene García Losquiño, doctora en Estudis Escandinaus per la Universitat d'Aberdeen (Escòcia) i autora del llibre "Esto no estaba en mi libro de historia de los vikingos", en entrevista amb el podcast Voces en Ruta.

En aquest mapa de conquestes i drakkars tampoc no podia faltar la localitat de Jelling, un llogarret situat a la península de Jutlàndia. En ella es troba una de les pedres rúniques més importants, la que pertany al rei Gorm el Vell i la que més tard escriurà el seu fill Harald Bluetooth. Sí, sí us ho estàveu preguntant, és el mateix que dona nom a la tecnologia que tots tenim als nostres dispositius mòbils.

En la inscripció que apareix a la pedra rúnica que va manar construir el rei Harald es pot llegir: "El rei Harald va ordenar construir aquest monument en honor a Gorm, el seu pare, i a Thyra, la seva mare; el mateix Harald que per a si va conquerir tot Dinamarca i Noruega, i als danesos va fer cristians". És considerat el primer testimoni escrit on es recull el nom del país. A més, aquests vestigis de la història danesa van ser declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

A més de Jelling, a la llista de parades s'han sumat Ribe, un petit poble de 800 habitants considerat el bressol del país, i Odense, localitat el nom de la qual significa "el santuari del déu Odín". Aquesta última parada també ens ha portat a una trobada amb les lletres. Una cita amb aquells contes que han marcat la infantesa de molts. A Odense naixia i vivia un dels escriptors de contes infantils més conegut, Hans Christian Andersen. Els carrers d'aquesta localitat conviden un passeig per contes de la seva autoria com 'El soldadet de plom' o 'L'aneguet lleig'.

veus en ruta hans christian andersen
Rètol de la casa de l'escriptor Hans Christian Andersen / Foto: M.S i C.T

Amb La Radioneta plena de llegendes i batalles que s'entaulen als mars, tornem a posar-nos al volant, però a la carretera, per deixar Dinamarca. El país danès ens ha permès apropar-nos amb el nostre podcast al seu passat més guerrer, però també al present i la utopia que resisteix a la Ciutat Lliure de Christiania, a Copenhaguen.

El camí segueix i les setmanes vinents recorrerem un país en el qual per parlar de guerres i atrocitats només fa falta viatjar algunes dècades enrere. Voces en Ruta es dirigeix cap a Polònia per conèixer una mica més el dia a dia d'un país que, tradicionalment, ha estat en les aspiracions de molts dictadors.