Voces en Ruta, el podcast itinerant a bord d'una autocaravana, ha arribat a Dinamarca. Després d'una aturada al camí per imperatiu mecànic, La Radioneta ha continuat sumant quilòmetres per assolir una nova destinació. En aquesta nova parada, història i tradició vikinga, però també modernitat i moviments socials, es donen la mà per omplir d'històries un podcast itinerant. Dinamarca ha resultat ser molt més que aquestes galetes de mantega en una bonica capsa de metall blau que després utilitzaves per guardar cartes o que servia a la teva àvia de cosidor. Ostenta arguments més que suficients per colar-se en les estadístiques que el situen com un dels països més feliços del món.

🚐 Tots els episodis de 'Voces en Ruta': La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres a El Nacional.cat
 

Des de Puttgarden, a l'illa alemanya de Fehmarn, un ferri permet escurçar quilòmetres als qui desitgen visitar el país escandinau. Per via marítima arribem amb la nostra autocaravana fins a l'illa de Selandia. Aquí, el nou podcast de Voces en Ruta ha intentat amarar-se d'un concepte molt danès: el Hygge. Es refereix a la vida acollidora que practiquen els seus ciutadans i de la qual fan partícip també el visitant.

El Hygge és en una cafeteria conversant entorn d'un te calent o a casa davant la llar de foc llegint un llibre. Amb els freds mesos d'hivern, els seus ciutadans gaudeixen dels espais interiors i de crear vincles comunitaris amb els veïns. Però amb el bon temps aquest concepte també es trasllada al carrer. Els últims espeternecs de temperatures que oscil·len els 20 °C permeten veure terrasses de bars i restaurants atapeïdes de locals i carrers plens de bicicletes gaudint del passeig.

Precisament, el caràcter comunitari protagonitza un dels temes sobre els quals versarà el pròxim episodi de Voces en Ruta. A Copenhaguen no hem pogut deixar escapar l'ocasió de perdre'ns pels carrers de Christiania, una ciutat autodeclarada independent el 1971. Des de llavors, els seus prop de mil habitants viuen lliures d'impostos, no creuen en la propietat privada i tenen la seva pròpia moneda. La denominada Ciutat Lliure de Christiania és avui també un lloc on es concentren turistes buscant la seva millor selfie "alternativa".

Entre les seves construccions, fetes amb materials reciclats, hem trobat una emissora de ràdio des de la qual cada dia els seus ciutadans emeten programes de debat polític i culturals. El lloc perfecte per fer realitat el següent podcast. "Aquesta ràdio, com totes les coses a Christiania, va començar sense demanar permís a ningú fa ja diverses dècades", ha explicat Jazz, una de les veïnes de Christiania que fa realitat aquesta emissora, en l'últim enregistrament del nostre programa. Mentre Jazz ens atén, un cantant entona música reggae davant el micròfon. "Tenim programes musicals, però també parlem de qüestions polítiques. Està previst que Christiania creixi en els propers anys, ampliarem el nombre d'habitants amb noves cases. La ràdio és un espai en el qual debatem com ho farem i quins criteris seguim per mantenir els valors ecologistes que defensem els que aquí vivim".

Christiania Copenhague Dinamarca Voces en ruta podcast
Jazz fa possible l'emissora de ràdio de Christiania, a Copenhaguen, Dinamarca / Foto: M. S. i C. T.

Christiania resisteix després de més de mig segle i, des de Voces en Ruta, hem volgut conèixer com han estat aquests anys, quins plans tenen els seus habitants per al futur i com està afectant el tràfec de centenars de turistes que diàriament recorren les 34 hectàrees sobre les quals s'erigeix la Ciutat Lliure de Christiania en el centre de Copenhaguen. En tornar als carrers de la capital danesa, una frase ens acomiada d'aquesta utopia convertida en realitat: "Vostè està entrant a la Unió Europea".

Ens tornem a posar al volant amb la intenció de continuar el nostre recorregut pel país escandinau. La pròxima cita serà en ciutats i pobles que ens permetin viatjar a un passat de conquestes i batalles que s'entaulen als mars. Eren els vikings només homes ferotges, de cabells rossos i ulls blaus? Quin paper tenien les dones en les societats vikingues? En el següent podcast provem de donar resposta a aquestes preguntes amb investigadors i experts locals que traslladen al nostre present l'herència vikinga.