Entre el caòtic trànsit de la ciutat grega de Patres, la Radioneta, l'autocaravana convertida en estudi radiofònic del pòdcast itinerante Voces en Ruta, avança en els seus primers quilòmetres en la nova destinació per conèixer. Les primeres experiències al país hel·lè tenen lloc en una de les seves ciutats més importants i amb un dels ports amb més activitat. Els carrers són un tragí de vehicles comercials, furgonetes en doble fila descarregant a magatzems, camions circulant per estretes vies de doble sentit i motoristes circulant sense casc. El soroll i l'olor de motor fan difícil imaginar la Grècia de postal amb cases mirant al blau de la Mediterrània.

🚐 La volta a Europa en autocaravana i un pòdcast itinerant, cada dimecres en El Nacional.cat
 

'Voces en Ruta' arriba a Grècia i recorre el Peloponès: què veure?

Però ja se sap que les primeres impressions poden portar-nos a equívocs. N'hi ha prou amb conduir uns quilòmetres per endinsar-se a la península del Peloponès i descobrir alguns dels llocs amb més magnetisme. Entre planes d'oliveres i serres abruptes que miren al mar, s'amaguen enclavaments d'enorme rellevància durant l'Antiga Grècia. Seguint l'asfalt des de Patres cap al sud per l'oest del Peloponès, arribem fins a Olímpia, el bressol dels Jocs Olímpics. La seva àrea arqueològica rep el visitant amb el llegat de l'antic estadi, el Temple de Zeus, l'estudi de Fídies i el gimnàs on es preparaven els atletes, entre altres espais.

Museu arqueológico d'Olímpia
Museu arqueològic d'Olímpia / Foto: M.S. i C. T.

Els primers Jocs Olímpics es van celebrar aquí en el 776 aC. Formaven part dels quatre Jocs Panhel·lènics que cada quatre anys tenien lloc a l'Antiga Grècia. L'expansió del cristianisme es va traduir en el final de la diversió olímpica. L'any 393 dC, l'emperador Teodosi acaba prohibint-los. Anys més tard, en el 426 dC, ordena la destrucció del temple. La ciutat d'Olímpia acull, a escassos metres de les restes arqueològiques, el Museu Arqueològic d'Olímpia i el Museu dels Jocs Antics, dos espais en els quals endinsar-se en la història del lloc i de l'esdeveniment esportiu que no va ser recuperat fins a 1896 amb el naixement dels Jocs Olímpics de l'era Moderna.

Paradisos naturals i història de l'Antiga Grècia al Peloponès

Deixant enrere Olímpia, al Peloponès trobem altres santuaris com el d'Epidaure i algunes de les ciutats més importants en la història de Grècia com Micenes i Esparta. Seguint cap al sud, i a menys de dues hores d'Olímpia, és el moment de gaudir dels seus entorns naturals. A la costa Mesena s'amaga la Platja Voidokilia. La seva forma semicircular, que ens porta al cap la lletra omega de l'alfabet grec, els tons blaus del mar i la seva sorra daurada la converteixen en un lloc únic i un dels més aclamats durant l'època estival. Darrere d'aquesta platja s'ubica un dels aiguamolls més importants d'Europa.

Entre els cinc dits que dibuixa aquesta península es troben també pobles banyats pel mar Jònic i l'Egeu que conviden a aturar el temps. Monemvasia, reconeguda com la joia medieval del Peloponès, és exemple d'això. Ubicada a la província de Lacònia, la seva ciutat emmurallada porta al present els segles en què el lloc va ser un important port comercial bizantí sota el control dels venecians a partir de mitjans del segle XV, quan van construir una fortalesa dalt de la ciutat.

Abandonem Monemvasia per continuar recorrent la península del Peloponès. Voces en Ruta visitarà en els pròxims dies alguns dels pobles més característics del país hel·lè per recollir el testimoni dels seus habitants en un nou episodi pòdcast. Si a l'últim capítol escoltàvem les meravelles dels Balcans a la costa croata, ara ens endinsarem en la història i la cultura grega, una de les més venerades de la història de la humanitat.