Croàcia continua sent el bressol dels nous testimonis que s'han incorporat a l'últim episodi de Voces en Ruta, el pòdcast itinerant que recorre Europa per conèixer les curiositats culturals, socials i històriques d'alguns racons del continent. En aquesta ocasió, la situació econòmica i social que travessen els seus ciutadans ha copat les converses en aquells locals que hem trobat al camí. Amb gairebé 4 milions d'habitants, Croàcia és membre de la Unió Europea des de 2013, gairebé 20 anys després d'aconseguir la independència i silenciar el soroll de la metralla que va marcar des de 1991 a tota una generació.

🚐 La tornada a Europa en autocaravana i un podcast itinerant, cada dimecres en El Nacional.cat
 

'Voces en Ruta' arriba a Croàcia poc abans de l'entrada a l'euro

En unes setmanes, els seus ciutadans viuran nous canvis. Croàcia passarà a formar part de l'espai Schengen a partir de l'1 de gener. Al juny ja s'havia anunciat l'adopció de l'euro amb l'entrada de 2023. La majoria d'economistes al país coincideixen a assenyalar que els canvis aportaran avantatges comercials i turístics. Les autoritats comparteixen aquest optimisme. "Croàcia serà més fort, resistent, protegida, menys exposada, més atractiva, segura, fiable per a tots els que volen negociar, invertir, i ser turistes a Croàcia", afirmava setmanes enrere el primer ministre Andrej Plenkovi.

Centre histórico de Dubrovnik
Centre històric de Dubrovnik / Foto: M.S. i C.T.

Des de fa uns anys, el país ve experimentant un augment constant del nombre de turistes que arriben per descobrir els seus racons davant l'Adriàtic. El turisme va significar el 2021 el 24,5% del Producte Interior Brut (PIB) de Croàcia, molt lluny del 7,4% que va aportar aquest sector al PIB d'Espanya aquell mateix any. Més de 10 milions de turistes van visitar llavors el país, segons dades de l'Organització Mundial del Turisme.

Augment de preus per l'entrada a l'euro a Croàcia per substituir la kuna

Malgrat el creixement del país i l'alegria compartida entre el Govern croat i l'àmbit empresarial, el cert és que molts ciutadans temen que els preus continuïn pujant encara més amb l'entrada de l'euro. No és estrany, els croats coneixen bé els estralls d'una inflació disparada. En els 90, van viure una inflació del 1.500%, mentre la guerra sacsejava el país i Iugoslàvia es desintegrava.

"No crec que l'euro ens vagi a beneficiar. Els preus ja s'estan disparant des que va esclatar la guerra a Ucraïna i aquí no tenim una indústria forta. Depenem molt del turisme i als llocs més visitats com Dubrovnik ja és impossible pagar un lloguer o menjar en un restaurant", comenta Ivanna Khvarts, gerent d'un càmping a pocs quilòmetres de Split –una de les ciutats més visitades–, en entrevista per al pódcast de Voces en Ruta.

Segons l'informe de l'Eurobaròmetre publicat al juny, només un 55% de croats recolza la introducció de l'euro, mentre que el 81% tem que amb la moneda única augmenti el cost de vida. "La majoria de famílies tenen algú fora del país treballant. És l'única manera de poder arribar a final de mes. Aquí el sou mitjà frega els 800 euros", afegeix Ivanna. Més optimista es mostra Marko Glavor, guia turístic a Dubrovnik. "Crec que per a mi serà positiu. Fins ara no podia acceptar euros dels turistes. Fa poc em van multar amb 20.000 kunas per haver acceptat 20 euros d'un client", explica mentre recorrem els carrers de la coneguda com la Perla de l'Adriàtic.

Croàcia, escenari de 'Joc de Trons' i patrimoni de la humanitat

Dubrovnik, juntament amb Split, Rovinj, Zadar i els llacs de Plitvice, són alguns dels llocs més visitats. Croàcia és capaç d'oferir ciutats costaneres on gaudir d'aigües turqueses i paisatges d'interior, com el parc nacional dels llacs de Plitvice, declarat reserva natural per la UNESCO el 1979. La bullícia d'aquests racons és menor amb el tancament de la temporada estival. Tanmateix, Dubrovnik i Split han sabut aprofitar el seu llegat històric per convertir-se en escenari de sèries com a Juego de Tronos. El país ha estat el plató elegit per recrear espais com Desembarco del Rey (la capital dels Set Regnes), el fort que allotja l'anhelat tron del Rei o el passeig de la vergonya de Cersei, entre molts altres.