Sofia, la capital de Bulgària, té moltes històries a explicar, i cada atracció històrica et donarà una nova perspectiva del complicat passat de Sofia. Esglésies que també van ser mesquites, l'arquitectura soviètica autoritària o la història romana que encara s'està descobrint i es barreja amb la ciutat moderna són alguns dels seus atractius més grans.

Molts dels edificis que veuràs són del renaixement búlgar de finals del segle XIX, quan el país va recuperar la seva independència dels otomans.

Catedral de San Alejandro Nevski

La mida d'aquest edifici et deixarà bocabadat. Dins de San Alejandro Nevski caben 10.000 persones i és la segona catedral més gran de la regió dels Balcans.

Igual com gran part de la gran arquitectura de Sofia, la catedral de la ciutat data de la dècada de 1880, immediatament després que els otomans fossin enderrocats i es restablís l'estat de Bulgària.

Rotonda de San Jorge

L'edifici més antic de la moderna Sofia, aquesta església de maó vermell, va ser construïda l'any 300. És increïble que aquest edifici hagi sobreviscut dempeus durant tant temps, i al voltant hi ha petits detalls interessants que reflecteixen la seva longevitat i les civilitzacions que han passat.

Entra per veure els detallats frescos medievals que els otomans van pintar quan l'església es va convertir en mesquita al segle XVII. Aquests només van ser redescoberts i restaurats en la dècada de 1990. A l'exterior es poden veure les lloses d'un carrer romà.

Rotonda de San Jorge en Sofía / Wikipedia
Rotonda de San Jorge en Sofía / Viquipèdia

Bulevard Vitosha

El carrer més elegant de la ciutat, Vitosha Boulevard, és on s'agrupen totes les boutiques elegants i les cases de moda.

Explica amb unes impressionants vistes de la muntanya Vitosha, que està coberta per una capa de neu durant gran part de l'any i emmarcada pels alts edificis del carrer.

És un lloc molt agradable per passar un parell d'hores; els cafès al llarg del carrer per als vianants tenen seients a l'aire lliure i, en els últims anys, els fanals, els bancs i els quioscos s'han redissenyat en un elegant estil art nouveau, que recorda els primers anys del renaixement búlgar.

Església de Santa Sofia

Va ser aquesta església la que va donar nom a la ciutat de Sofia al segle XIII durant el Segon Imperi Búlgar. Aquest modest edifici de maó vermell es remunta a l'època bizantina i va ser fundat l'any 500 sobre l'antiga necròpolis de la ciutat de Serdica, així com sobre una església més antiga del segle anterior.

Quan la visitis podràs veure les restes d'aquesta antiga església i les tombes que daten de fa més de 1500 anys.

Museu Històric Nacional

La casa d'aquest museu també és una part de la història búlgara per dret propi. El Museu Històric Nacional es troba en la residència de l'antic dictador Todor Zhivkov. És una llosa descomunal d'arquitectura estalinista davant un enorme pati obert.

La col·lecció del museu és gegantina; els 65.000 elements exposats són només una desena part del que es guarda als seus magatzems.

Teatre Nacional Ivan Vazov

Els arquitectes vienesos Helmer & Fellner, responsables d'un catàleg d'edificis extravagants a tot Europa Central, van construir aquest teatre el 1909.

L'edifici amb el seu imponent pòrtic és una icona per a Bulgària, apareix als bitllets i és famós per les seves produccions dramàtiques.

Amfiteatre romà de Serdica

L'amfiteatre romà de Sofia no va ser descobert fins a 2004. Al seu dia va ser un dels més grans de l'imperi romà, on es van celebrar baralles de gladiadors i esborronadores batalles que van enfrontar a homes contra bèsties salvatges.

Després que va ser desenterrat, es va integrar al disseny de l'hotel Arena di Serdica, però els visitants del carrer poden mirar les ruïnes des de la galeria especialment dissenyada de l'hotel.

La sinagoga de Sofia

Sofia té la sinagoga més gran de la regió dels Balcans i la tercera més gran d'Europa. Va ser construïda per a la considerable població jueva sefardita de Sofia el 1909 i inaugurada pel tsar Ferran I de Bulgària.

Més de 1.000 persones poden cabre dins d'aquest cavernós edifici d'estil morisc inspirat a l'antic temple sefardita de Viena, destruït el 1938.

Entra per veure l'exposició permanent sobre la història de les comunitats jueves de Bulgària.

Mesquita Banya Bashi

Si arribes fora de l'horari d'oració, pots visitar l'única mesquita de Sofia. Va ser dissenyada per Mimar Sinan, l'arquitecte turc que va definir una època i responsable d'obres espectaculars en tot l'Imperi Otomà durant aquest període.

Banya Bashi és de 1576, construïda al començament del període otomà de la ciutat. El nom prové dels banys minerals de Sofia, que van atreure visitants de tota la regió durant el segle XVI.

La mesquita té capacitat per a 700 fidels, i si t'apropes els divendres, veuràs molts retardats fora escoltant a través de l'altaveu extern de la mesquita.