Tant l'arquitectura com l'escultura i la pintura romàniques són una herència del nostre passat medieval, i un espectacle de què podem gaudir amb freqüència atesa la importància que va tenir a tot Europa. També a Catalunya. De fet, el romànic català és un dels més importants i espectaculars, però, el coneixem prou bé?

🏡 Aquests són els noms de poble més divertits, estranys i ofensius de Catalunya
 

💫 3 llocs màgics de Catalunya per passar el Final d'Any de la teva vida
 

El que es pugui explicar sobre això en escoles o instituts per força ha de ser més breu i superficial. I aquí és on entra en joc la tasca divulgativa que duen a terme no només institucions com museus, sinó també historiadors, escrits o periodistes que el porten al públic per diferents mitjans i canals. I ara mateix, en xarxes socials, i en especial en Twitter/X, tenim un compte que està arribant a desenes de milers de persones amb el millor del romànic català.

El romànic explicat (molt bé) a base de mems

@RomanicCatala és el compte de X amb més de 13.000 seguidors (i pujant, constantment) portada pel periodista, guionista i escriptor Joan Pau Inarejos, que entre els seus molts projectes va decidir transmetre la seva passió per l'art romànic català a les xarxes. Té perfil tant a Youtube com a Instagram o TikTok, si bé és a X on té més abast, i on aconsegueix sorprendre tothom amb la seva manera d'explicar el romànic.

De vegades, per familiaritzar la gent amb l'estil, sense més ni més, com en aquest fil en el qual compara pintura romànica catalana amb personatges de Bola de Drac, i que han vist més de 120.000 persones.

O aquest altre de #MemsRomànics en el qual la comparació es fa amb pel·lícules o sèries de Netflix:

Però si amb els mems és com s'arriba a més gent i s'aconsegueixen nous seguidors, és amb els vídeos amb els quals es fidelitzen. I amb els que realment aprenen, perquè en tot just 1 o 2 minuts, Joan Pau Inarejos explica conceptes bàsics de l'art romànic d'una forma súper entretinguda. Per exemple, en aquest vídeo ens parla sobre la perspectiva a la pintura romànica en tot just 2 minuts:

En aquest altre vídeo, el que ens explica són els elements terrenals i naturalistes, paisatges, etc., en el romànic català:

Aquesta manera tan impactant de presentar el romànic en formats breus, que no donin peu a què les ments més disperses s'avorreixin o desconnectin, és la clau d'un èxit, que l'ha portat a començar fins i tot a col·laborar amb el MNAC, museu en el qual es conserva molt del millor romànic català.

Sens dubte, una gran forma de valorar el patrimoni medieval del país. Dedica-li una estona a visitar el seu perfil i t'enganxaràs als seus vídeos i mems!