Ser milionari (però milionari de veritat, no milionari de "em va anar bé durant la bombolla immobiliària" o "em va tocar la grossa de Nadal") ha de ser formidable, encara que per desgràcia és alguna cosa que només en poden experimentar uns quants. Són tan pocs els que l'experimenten, i tants els milions que manipulen, que les primeres posicions es disputen cada any en el circuit global com si fos una cursa de Fòrmula 1, sota l'atenta mirada de tot el món.

🤑 Aquests són els espanyols més rics 2023, segons Forbes

💶 Andic, Grifols i Daurella repeteixen entre els 10 catalans més rics de 2023, segons Forbes
 

La publicació canònica en aquesta competició és la llista Forbes, que no fa molt va publicar la seva llista amb els 100 espanyols més rics. I en ella trobem coses curioses, pujades i baixades, i una sèrie de nombres que necessitem comparar amb altres coses per poder comprendre la seva magnitud.

Catalunya milionària

Hi ha gent tan superrica que ells sols desestabilitzen una estadística. Per exemple, un no pot fiar-se del "patrimoni mitjà" dels gallecs si incloem entre aquests gallecs a Amancio Ortega (que va guanyar més de 28.000 milions el 2022 i, amb una fortuna de 81.800 milions és l'home més ric d'Espanya) i a la seva filla Sandra Ortega (que és la dona més rica d'Espanya, segona en el rànquing nacional, amb 7.100 milions d'euros). Hauria sortit una mica distorsionada la cosa.

En el cas de Catalunya, passa que és el territori de l'Estat amb més multimilionaris, un total de 28 entre els 100 primers d'Espanya... però els de Madrid, encara que siguin uns quants menys, estan en posicions més altes, de manera que els rics de Madrid acumulen més milions, en conjunt, que els catalans.

Però, quant és aquest "menys"? No fa falta agafar totes les dades: quedem-nos tan sols amb els 20 catalans més rics:

  1. Isak Andic (2.700 milions d'euros)
  2. Víctor Grífols i família (2.400 milions d'euros)
  3. Sol Daurella Comadrán (2.000 milions d'euros)
  4. Simón Pedro Barceló Vadell i família (1.600 milions d'euros)
  5. José María Serra Farré i família (1.500 milions d'euros)
  6. Carmen Thyssen (1.400 milions d'euros)
  7. Manuel Lao (1.200 milions d'euros)
  8. Manuel Puig i Rocha i família (1.200 milions d'euros)
  9. Carmen Daurella Aguilera (1.100 milions d'euros)
  10. José Llorens Torrá (900 milions d'euros)
  11. Jorge Gallardo Ballart (900 milions d'euros)
  12. Antonio Gallardo Ballart (900 milions d'euros)
  13. Ricardo Portabella (810 milions d'euros)
  14. Josefa i Assumpta Serra (700 milions d'euros)
  15. Albert Esteve i família (690 milions d'euros)
  16. Tomás Arrufat Pujol (640 milions d'euros)
  17. Javier Suqué Mateu i família (495 milions d'euros)
  18. José Elías (470 milions d'euros)
  19. Alfonso Líbano Daurella (450 milions d'euros)
  20. Marc, Antonio i Daniel Puig Guasch (RM) (400 milions d'euros)

En conjunt, tots ells sumen un total de 22.455 milions d'euros de patrimoni. Que, escrit així, són tan sols números, tan elevats que perden la capacitat de sorprendre. Així que podem fer algunes comparacions.

Per exemple, la Generalitat va destinar aquest 2023 un ampli pressupost per a Salut, d'11.423 milions, un important increment respecte a l'any anterior... que aquests 20 catalans, utilitzant tota la seva fortuna, podrien cobrir no només el 2023 sinó també el 2024.

Quant costa remodelar el Camp Nou? Segons ha informat el mateix club, el cost de les obres serà de 1.450 milions d'euros. És a dir, que els 20 catalans més rics podrien remodelar el Camp Nou 10 vegades seguides si els donés la gana, i encara els sobrarien diners. De fet, si el primer de la llista, Isak Andic (propietari de la cadena de moda Mango) pagués ell només tota la renovació del nou estadi perquè li posessin el seu nom, encara li sobraria més o menys la meitat del seu patrimoni!

I si el mesurem en naus d'Elon Musk que exploten? El multimilionari nord-americà no només està fonent-se els seus milions en pertorbar Twitter/X, també els està cremant (literalment) en coets o naus espacials d'última generació en fase de proves. Que solen explotar pel camí, la qual cosa no és exactament un fracàs, perquè per alguna cosa són fases de prova, però no deixa de ser escandalosament car. A la nau Starship, per exemple, es calcula que va invertir entre 2.000 i 3.000 milions de dòlars. Així que si els 20 catalans més rics fessin una col·lecta aportant tots ells la meitat del seu patrimoni, ajuntarien prou quantitat per construir cinc naus explosives de SpaceX. Catalunya rumb a les estrelles.

Oi que són impressionants les dimensions d'aquestes fortunes? I ja ni fem el compte dels lloguers que pagues amb una centena part...