Visitar una presó és una experiència que no deixa indiferent. Ens obre interrogants sobre les condicions en les quals els presos vivien empresonats i la justícia i injustícia d'altres èpoques. I el cas és que ningú no desitja acabar entre reixes, però sentim curiositat de ser allà perquè sabem que només serà una estona. Es diu que hi ha dos tipus de visitants de presons antigues: els investigadors i els morbosos. Siguis del grup que siguis, et proposem de visitar la presó més antiga de la ciutat comtal. L'antiga presó de Barcelona té obertes les portes al públic i l'entrada és gratis!

👆 Sabies que el dit de l'estàtua de Colom és gegant i no apunta on ho hauria de fer?
 

❤️ Rosa Peral, 'el cuerpo en llamas', sexe a la presó amb dones i homes, relació oberta
 

Visita la presó de Barcelona que ha estat escenari de la pel·lícula Model 77

La presó Model de Barcelona, ubicada a la Nova Esquerra de l'Eixample, va ser construïda entre 1881 i 1904. Dissenyada per Salvador Vinyals i José Domènech i Estapà, aquesta presó històrica es caracteritza per la seva arquitectura historicista i la seva planta radial, l'objectiu de la qual era fer conscients els presos que podien ser observats permanentment. La Model, com se'l coneix popularment, ha estat testimoni de la història de Catalunya i ha allotjat tant presos comuns com dissidents polítics. Durant dècades, va ser un símbol de la repressió franquista a la regió. Va cessar la seva activitat com a presó el juny de 2017 i ara forma part del patrimoni cultural de Catalunya i ha estat recentment escenari de pel·lícula Model 77 d'Alberto Rodríguez.

Vols visitar-la? T'expliquem com i quan pots fer-ho.

De presó a espai sociocultural

En l'actualitat, la Presó Model s'ha convertit en un espai sociocultural i versàtil, accessible per a tothom.

La metamorfosi definitiva de la Presó Model de Barcelona es perfila en un futur amb instal·lacions i espais verds al cor de l'Eixample barceloní. L'Ajuntament ha revelat les novetats del projecte, comptarà amb una àrea Memorial, un institut-escola, una guarderia, una residència i un poliesportiu. Sona bé, veritat? Caldrà esperar el 2026 per començar a veure els efectes d'aquesta renovació. Mentre ens quedaran les visites.

Quan es pot visitar La model de Barcelona?

Descobreix els secrets de la presó Model de Barcelona a través de visites que t'aproparan al seu intrigant passat.

Les portes del recinte s'obren els divendres (de 16:00 a 18:00 h), dissabtes (de 10:00 a 14:00 h i de 16:00 h a 18:00 h) i diumenges (de 10:00 a les 14:00 h).

No és necessari reservar entrades amb temps per a visites lliures, podràs deambular per aquest monument arquitectònic al teu propi ritme.

Si prefereixes una experiència més guiada, les visites guiades estan disponibles els divendres a les 17 h (en català) ja les 17:30 h (en castellà), els dissabtes a les 11 h (en català) i a les 11:30 h (en castellà), així com els diumenges a les 10:30 h (en català) i les 12:00 h (en castellà). Pots fer les reserves al seu web. Coneix la veritable història de la presó Model de Barcelona i emporta't alguna cosa més que fotos de record.

En cada pas a través dels passadissos històrics de la Presó Model de Barcelona, l'eco de les vides que una vegada van estar encloses ressona amb força. Aquestes visites no només ens permeten explorar l'arquitectura i la història, sinó també reflexionar sobre la humanitat que jeu darrere dels murs.