La paraula tauró dibuixa al nostre cervell unes idees molt clares: perill, alerta, depredador, mossegada, sang. Moltes d'aquestes concepcions globals sobre els taurons s'han creat a partir d'una cosa tan ximple com una pel·lícula, la celebèrrima Jaws (Tauró), dirigida per Steven Spielberg el 1975.

🔒 Tanquen tres platges catalanes per la presència de dos taurons
 

🦈 ​Què fer si trobes un tauró a la platja?

 

 

Però el cert és que els experts en esquals fa dècades que intenten fer entendre a la població que aquests animals no són màquines de matar cegues que recorren el mar mastegant tot el que se'ls posa davant. Només són depredadors que cal tractar amb el respecte pertinent: ni més, ni menys. I, sens dubte, les estadístiques d'atacs ho confirmen.

Vegem quin és el perill real que mostra l'espècie de tauró que ha arribat a les platges catalanes.

Matemàtiques a favor dels taurons: estadístiques d'atacs

El Museu de Florida manté des de l'any 1958 un interessant recompte científic anomenat International Shark Attack File (ISAF) en el qual han registrat tots els atacs de tauró no provocats confirmats a tot el món des de 1580 fins ara..

Com és lògic, aquestes dades tenen un marge d'imprecisió: de vegades pot haver-se identificat l'espècie de tauró incorrecta, i cal comptar amb els atacs que no s'han documentat mai. Però el registre es basa, ara per ara, en gairebé 7.000 investigacions científiques independents, és a dir, que estem davant d'uns números sòlids que mostren la realitat dels taurons. I trobem coses com ara:

  • En l'aproximadament mig mil·lenni de registre, s'han comptabilitzat un total de 949 atacs de tauró no provocats a tot el món. La mitjana surt a menys de 2 atacs anuals.
  • L'espècie amb més perillositat és Carcharodon carcharias, el cèlebre tauró blanc, amb un total de 351 atacs no provocats, dels quals van ser fatals 59.
  • La segona i tercera espècie amb més atacs registrats són el tauró tigre i el solraig clapejat, amb 142 i 119 atacs registrats.

Són números pobres fins i tot per a aquestes espècies grans i a priori més perilloses.

Però és que el tauró que ha arribat a les platges catalanes és un tauró blau (Prionace glauca), que té un total de 13 atacs no provocats registrats en tota la història, dels quals van ser fatals 4.

És a dir: no, no hi haurà un bany de sang perquè arribin un parell de tintoreres a Alcanar. De fet, que hi siguin és normal.

La tintorera: una vella coneguda de les costes catalanes, i de tot el món

Al tabloide britànic The Sun han buscat alguns motius pels quals esquals com el tauró blau (més conegut aquí com a tintorera) s'estarien apropant a la costa, i es pregunten si el canvi climàtic, l'ascens de la temperatura de l'aigua, o un canvi als vivers de taurons pot estar causant aquests albiraments.

Però el cert és que aquests albiraments no són res extraordinari. Cada pocs anys és notícia que s'han vist tintoreres en alguna platja de la Península. O a la resta del món. És un animal curiós, que s'apropa a la costa amb relativa freqüència.

De fet, ara sabem que això passa molt més sovint del que crèiem, fins i tot amb altres espècies a priori més perilloses. Per exemple, el youtuber TheMalibuArtist fa uns anys que grava amb un dron les platges de Califòrnia, i des del cel ha aconseguit documentar per primera vegada com constantment s'acosten els taurons blancs als banyistes i surfistes, que, sovint, ni se n'assabenten:

I això, amb una espècie gran que sí que inclou en la dieta mamífers com ara foques i dofins, i amb la qual, per tant, un és més susceptible de tenir-hi un "accident" quan el prenen per presa.

Però és que aquest no és el cas del tauró blau, la dieta del qual es basa en peix, pops i calamars, o algun crustaci.

Tranquil·litat, doncs: el tauró blau que s'ha albirat (una altra vegada) a les platges catalanes no és perillós, o no més perillós que les moltes altres vegades que s'ha vist, sense atacs ni problemes de cap mena. Precaució, mai no s'ha de provocar o atabalar un animal, i seguir les indicacions de les autoritats a les platges és tot el que necessites per continuar gaudint aquest estiu que tot just comença.