Quan fas la feina de casa, quan surts a córrer o vas al gimnàs a fer fitness, quan et desplaces en metro o en bus, una estona abans d'anar a dormir... cada vegada més, la gent aprofita moments com aquests per sentir pòdcasts. De fet, segons les dades de l'Associació Catalana de Ràdio (ACR) i de l'informe del sector de la ràdio a Catalunya entre 2007 i 2021, el consum de pòdcasts aquí ha crescut un 169%:

👂 Desenes de pòdcasts en català, de proximitat i gratuïts, al teu abast amb La Xarxa+
 

I aquest interès, és clar, es nota en què s'està generant una producció en català de molta qualitat tant en format i edició com en veus, temes i originalitat. Fa goig sentir-los! Avui que celebrem el Dia Internacional del Pòdcast, et recomanem 7 pòdcasts en català que ho estan petant, escollits de temes diversos, i que has de conèixer peti qui peti.

1. Llepafils

Un pòdcast de moda en català? És clar que sí! Si t'agrada el món del vestit, et remires l'armari, i t'interessa el que et puguin aportar estilistes professionals o personatges com en Marc Giró, aquest pòdcast presentat per la youtubera Reich Roca i la Núria Torralba no te'l pots perdre. Troba'l a Spotify YouTube.

2. S'ha escrit un pòdcast

Si ets fan de les històries true crime, però ja t'has escoltat, vist i llegit el Carles Porta de dalt a baix, i ‘El Cuerpo en Llamas’ t'ha durat menys d'una setmana, tens un pòdcast en català ideal per girar el gènere com si voltegessis una truita. Presentat pel Tomàs Fuentes amb casos tan fumuts com el de la nina decapitada o la secta dels Oscuretti, et faràs un fart de riure. Guanyador dels premis Sonor 2023 al millor pòdcast d'entreteniment. El trobaràs a Podium Podcast.

3. Això rai

L'Eulàlia, l'Alba i la Berta són les tres presentadores d'un pòdcast definit com “l'espai on les birres que fas al bar també són polítiques”. Qualsevol tema del moment pot ser tractat, des de l'última bajanada de TikTok fins a la pujada de l'extrema dreta, sovint amb interessants convidats i convidades. Jove i despreocupat, no defrauda mai.

4. Gent de merda

Aquest és el pòdcast en català de referència per milleners. Creat el 2019 per les periodistes Clàudia Rius, Paula Carreras, Rita Roig i la violoncel·lista Ofèlia Carbonell, es tracta d'una conversa de bar entre quatre amigues, on al final s'entrevisten altres personatges. Porten ja quasi un centenar d'episodis i s'han endut el premi al Millor podcaster als premis Sonor 2023. Les trobaràs a Ràdio Primavera Sound, a Spotify, a iVoox...

5. Comarcal 947

I continuem amb un altre dels premis Sonor 2023, en aquest cas al millor pòdcast de narrativa de no-ficció. Des del Pirineu fins a les Terres de l'Ebre, la Comarcal 947 es presenta com una carretera sonora on l'Eloi Barrera ens descobreix la vida més enllà de la ciutat, com es viu en aquells pobles al final de les carreteres, on el món rural encara produeix tot el que ens manté. És una producció de la CCMA.

6. La cullerada

La gastronomia havia de trobar un lloc en l'univers de pòdcasts en català, i ho ha fet de la mà de l'Andrea Gumes (de 'Tardeo') i l'Andreu Juanola (de ‘La Sotana’) amb el pòdcast gastronòmic de la revista Time Out! Secrets culinaris, recomanacions per menjar a Barcelona, com escollir un bon vi, o els plats preferits (i els més odiats) pels convidats. El trobaràs a Spotify i iVoox.

7. L'avió a Lisboa

Els interessats en la política internacional no es poden perdre aquest pòdcast en català, on en Víctor Puig parla de temes globals amb analistes experts. A més, el format és curt, d'uns 20 minuts, que es fan realment intensos, i on podem viatjar des d'Ucraïna fins a la Xina passant per qualsevol conflicte o moviment internacional. Podràs agafar aquest avió a Spotify i iVoox.

Amb aquestes set recomanacions de pòdcasts en català tens per començar, ja veuràs com t'enganxes... que és el que toca el Dia Internacional del Pòdcast, oi?