Aconseguir un moreno envejable és un dels objectius de l'estiu per a moltes persones, que s'estiren a la platja, a la piscina o a la terrassa de casa per captar tots els rajos de sol possibles. Encara que la cara, les espatlles i les cames es bronzegin, hi ha una part del cos que sembla immune a la radiació solar: les plantes dels peus i els palmells de les mans. Per què no es posen morenos malgrat l'exposició al sol? A La Gandula d'ElNacional.cat et resolem el dubte. 

⛱️ Els destins més econòmics de sol i platja als que pots volar des de Barcelona
 

🛟 Les 5 piscines públiques de Barcelona amb millors vistes 
 

El moreno és una reacció de defensa del cos

Posar-se moreno és una moda que s'ha instal·lat a la nostra societat en les últimes dècades. És una forma de mostrar que hem estat de vacances, gaudint d'un temps de relaxació a l'aire lliure, allunyats de la rutina que ens obliga a estar a casa o a la feina la resta de l'any. Però encara que amb el bronzejat ens veiem més guapos i que ens emportem alguns compliments, cal recordar que el moreno no necessàriament és un símbol de salut. 

En realitat, el bronzejat és una reacció del cos per protegir les cèl·lules de la pell dels efectes perjudicials dels rajos ultraviolats. Quan aquestes radiacions entren en contacte amb la pell, unes cèl·lules anomenades melanòcits activen la producció de melanina, un pigment que recobreix les cèl·lules per evitar que aquestes pateixin mutacions perjudicials. Si l'exposició al sol es manté en el temps, la producció de melanina augmenta i a més “puja” cap a la part més externa de l'epidermis, fent-se més visible. És per aquest motiu que amb el pas de les setmanes ens posem més morenos. 

Per què els palmells de la mà i les plantes dels peus no es posen morenes?

El fet que algunes persones es posin més morenes que altres depèn de factors genètics, ja que la producció de melanina varia d'un individu a un altre. Normalment, les persones amb la pell més fosca produeixen més melanina que les de pell més clara, i això també explica el fet que aquestes últimes es posin vermelles, perquè tenen una protecció menor davant els rajos ultraviolats.

Tanmateix, independentment de la foscor de la pell, les plantes dels peus i els palmells de la mà mai no es posen morenos com la resta del cos. Es podria pensar que és perquè aquesta part normalment està oculta, perquè habitualment els palmells miren cap a l'interior del cos i les plantes toquen a terra. Això influeix en el grau de bronzejat, i explica, per exemple, que l'interior dels braços sigui més clar que la part exterior. Però la raó per la qual mans i peus no es bronzegen rau en el gruix de la pell d'aquestes àrees, que dificulta l'accés de la radiació ultraviolada a l'epidermis, de manera que no estimula els melanòcits com en altres parts del cos.