La cultura del benestar ens ha fet creure que certs productes són aliats infal·libles d'una vida llarga i plena. Tanmateix, el que es ven com a "opció nutritiva" podria amagar trampes que afecten silenciosament la salut. La reconeguda nutricionista Meggie Connelly ha llançat una advertència que està encenent les alarmes: "el iogurt de sabors no és una opció tan saludable com s'anuncia" i, pitjor encara, pot estar actuant com un cavall de Troia en la nostra dieta diària.

Els envasos acolorits i les campanyes de màrqueting asseguren que aquest producte és font de probiòtics i vitalitat, però la realitat és molt menys idíl·lica. "Els iogurts de sabors solen contenir molts sucres afegits o edulcorants artificials", afirma Connelly, que insisteix que el seu consum excessiu pot obrir la porta a l'obesitat, malalties cardiovasculars i fins i tot deteriorament cognitiu.

Iogurt saboritzat: el dolç engany del supermercat

El problema rau que, segons l'Associació Americana del Cor, el límit recomanat de sucres afegits no hauria de superar els 25 grams diaris per a dones i 36 grams per a homes. No obstant això, un simple iogurt saboritzat pot apropar-se perillosament a aquestes xifres. I el més alarmant: moltes persones en consumeixen més d'un al dia, convençudes que estan prenent una "opció saludable".

Lluny de ser un snack innocent, el iogurt de sabors pot convertir-se en un enemic de la longevitat, ja que el sucre en excés dispara la inflamació al cos, la qual cosa al seu torn incrementa el risc de diabetis, malalties hepàtiques i problemes neurològics. La doctora Jessie Anderson, una altra experta en dietètica, subratlla que els efectes del sucre afegit són acumulatius i silenciosos: Es paga la factura d'aquests hàbits molts anys després, quan ja és massa tard per revertir el mal.

Aliments "saludables" que amaguen un costat fosc

Però el iogurt de sabors no està sol en la llista negra. D'acord amb Connelly, existeixen altres productes que semblen aliats de la salut però, en realitat, són bombes disfressades de benestar. Entre ells es troben els refrescos de dieta, carregats d'edulcorants artificials vinculats a problemes cardiovasculars; les begudes esportives, innecessàries per a la majoria de les persones i carregades de sucres; i les barres de proteïna, ultraprocessades i riques en sodi i greixos saturats.

La paradoxa és evident: mentre més busquem cuidar-nos, més caiem a les grapes del màrqueting alimentari. Aquests productes són presentats com "moderns, pràctics i funcionals", quan en realitat poden estar escurçant la nostra esperança de vida. Connelly insisteix que la clau no és demonitzar el menjar, sinó aprendre a identificar què s'amaga darrere de cada etiqueta. Per als qui no desitgen renunciar al sabor dolç del iogurt, la nutricionista ofereix una sortida senzilla: optar per versions naturals sense sucres afegits i acompanyar-les amb fruites fresques o un toc de mel. D'aquesta manera, s'obté el benefici dels probiòtics sense la càrrega excessiva de calories buides.

Així mateix, la substitució intel·ligent es converteix en la millor estratègia. L'aigua de coco en lloc de begudes esportives, infusions amb fruites fresques en comptes de refrescos de dieta, o fruita seca com a alternativa a les barres energètiques, són opcions que permeten gaudir sense sabotejar la salut. "Soc un ferm defensor que el dinar i el menjar han de ser agradables per ser sostenibles", assenyala Connelly amb contundència.