La por de la foscor és bastant comuna entre els nens, sobretot d'entre els 3 i 6 anys. Té en part a veure amb el desenvolupament de la imaginació i el pensament màgic, que el fa pensar que a la nit poden succeir tota mena de fantasies. Generalment, desapareix sense que calgui prendre cap mesura, però es poden prendre algunes mesures per ajudar a superar-lo, especialment en el cas dels nens més ansiosos, que ho solen passar pitjor.

En algunes ocasions, quan la por és més aguda, pot convertir-se en un veritable malson, perquè tarden molt a adormir-se i es desperten espantats durant la nit en diverses ocasions. Aquests són alguns consells per posar en pràctica.

1. No treure importància a la por

Dir-li al nen que el que està sentint o fins i tot el que pot arribar a veure és una ximpleria no serveix de res, perquè l'únic que provocarà és que se senti pitjor. És millor escoltar-li, que expressi les seves emocions i que se senti comprès encara que sigui tot fruit de la seva imaginació. Alhora, cal dir-li que és normal tenir por de la foscor i que el fet de no veure el que ens envolta pot fer que la nostra imaginació es dispari i que vegem coses que no existeixen.

2. Tenir accés a la llum

Per fer sentir els nens més segurs, se'ls pot posar algun tipus de llum tènue amb l'interruptor de manera accessible per a ells, de tal manera que quan tinguin més por puguin encendre el llum. D'aquesta forma es desenvolupa un mecanisme d'afrontament de la por que els pot ajudar a comprovar per si mateixos que no ocorre res al seu voltant.

Habitación amb un punt de llum / Unsplash
Habitació amb un punt de llum / Unsplash

3. Anar amb compte amb el que veu a la televisió

De vegades, alguns dibuixos que ens poden resultar innocents, poden ser causa de por per als nens. Per això cal preguntar-los sobre què és el que els espanta i anar amb compte que no els vegin o estar veient-ho amb ells per explicar-los que no passa res. Sobretot, cal anar més amb compte que no ho vegin abans d'anar al llit.

4. Eliminar les ombres a l'habitació

A l'habitació, amb la llum de fora, es poden crear ombres que poden desplegar la imaginació dels nens i espantar-los. En el cas que això succeeixi, bé sigui per un llum de peu o un penjador, el millor és canviar-lo de lloc o fins i tot treure'l de l'habitació a la nit. Una altra manera és jugar amb ells a les ombres perquè li perdin la por i no s'espantin si ho veuen a la nit.

5. Establir rutines

Segons l'Associació Espanyola de Pediatria, convé establir rutines prèvies en ficar-se al llit, ja que aquests rituals els tranquil·litzaran, ajudant-los a aconseguir un son saludable. També és bo fer-los companyia durant uns minuts, parlant de l'ocorregut el dia, llegint un conte o cantant una cançó en un to de veu el més monòton possible perquè indueixi el son. Després se'ls acompanya i acomiada sempre de la mateixa forma. Si precisa, pot repetir-se la maniobra, fins i tot que entenguin que seguiran al seu llit i que no els passarà res.