N’hem sentit a parlar molt, però, ¿què són exactament les energies renovables? Ras i curt: les renovables són aquelles energies que obtenim de fonts naturals, inesgotables i amb capacitat de renovació. Sense elles, ni la sostenibilitat del planeta, ni per tant els Objectius de Desenvolupament Sostenible, podran esdevenir una realitat. 

En no generar residus, l’impacte de les renovables en l’ecosistema és molt baix. Que siguin fonts il·limitades, però, no vol dir que tots els indrets es relacionin de la mateixa manera amb els potencials que se’n deriven: els llocs on el vent bufi amb força, hauran d’apostar per l’energia eòlica; els que tinguis més hores de llum, hauran d’apostar per la solar.

És precisament la solar, una de les renovables a les quals podem treure'ls-hi més suc, i empreses capdavanteres del país ja estan fent-ho: Enerka, Solarprat, Eltex o Bonpreu i Esclat marquen el camí d'un món més sostenible, on tot allò bo que fas localment té repercussions beneficioses a escala global. Però anem a pams: quins tipus d’energies renovables ens hi podem trobar?

ENERKA

Enerka instal·la punts de recàrrega de cotxes elèctrics a particulars i oficines.

Tipus d’energies renovables

Comencem per l’energia solar. Aquesta renovable el que fa és aprofitar la radiació electromagnètica procedent del sol mitjançant cèl·lules fotovoltaiques, col·lectors solars i heliòstats. N’hi ha de dos tipus: energia solar fotovoltaica —produeix electricitat— i energia solar tèrmica —produeix calor—. És una de les renovables amb més possibilitats, i la solució perfecta per als indrets on exportar energia genera molts maldecaps.

L’energia eòlica, per altra banda, prové de l’energia cinètica que provoca el vent en moure les pales d’un aerogenerador. El baix cost que comporta produir electricitat amb aquest sistema, per no parlar de la contaminació zero, fa que l’eòlica sigui una renovable clau. La cinètica també és determinant per entendre l’energia hidràulica, que és la renovable que aprofita el moviment de l’aigua —salts, corrents, etc— per generar energia elèctrica.

Entre les renovables també podem trobar-hi l’energia geotèrmica, la mareomotriu i la undimotriu. La primera aprofita l’escalfor interna de l’escorça terrestre. La segona, es genera emprant el moviment de les marees. La tercera, molt semblant a la mareomotriu, aprofita la força de les onades. Per acabar, cal esmentar també el biogàs, la renovable que produeix energia a partir de biomassa —rebuig orgànic de procedència forestal i animal.

plaques solars Bon Preu ACN
Instal·lació de plaques solars a la coberta del magatzem logístic de Bonpreu i Esclat.
Empreses capdavanteres

Cada cop són més les empreses que tenen la sostenibilitat com un dels seus compromisos. A Solarprat, per exemple, ofereixen un servei integral perquè l’autoconsum de fotovoltaica, tant en llars com en empreses, sigui una realitat. Aquesta empresa santboiana fan que tot el procés —els tràmits, la instal·lació, la sol·licitud de bonificacions— sigui bufar i fer ampolles. Fins i tot ofereixen als clients que ho necessiten les millors opcions de finançament. 

Informar, assessorar i fer a mans el millor producte i servei als seus clients és clau, per a Solarprat, així com oferir-los-hi la millor relació qualitat preu. Amb ells, l’estalvi de fins a un 80% en la factura de la llum, des del primer dia, és possible. Pel que fa a la garantia dels panells solars, no només ofereixen una garantia completa de 25 anys, sinó que posen a disposició dels clients una garantia ampliada sobre tots els elements de la instal·lació.

Però si parlem de plaques i bateries solars, tampoc podem deixar de recomanar-vos Eltex. Amb seu a Barcelona, Eltex ofereix uns panels solars amb cèl·lules d’allò més eficients i unes bateries amb una gran capacitat d'emmagatzematge. Perquè els clients potencials es puguin fer una idea del que seria fer ús del seu servei, al web d’Eltex ofereixen un petit test per calcular quin és l’estalvi del qual podrien beneficiar-se.

Cada cop són més les empreses que tenen la sostenibilitat com un dels seus compromisos

Des de la seva arribada a Catalunya, Eltex ha treballat en més de 100 projectes, amb un ritme de 20 instal·lacions mensuals, i amb un estalvi per als seus clients del 75% en la factura. 447 instal·lacions i més de 3.000 panells solars els avalen com una de les empreses millors posicionades del sector. 

A Bon Preu i Esclat, per altra banda, hi podem trobar magatzems logístics la coberta dels quals és amarada amb instal·lacions i més instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Aquest compromís empresarial es va materialitzar en el llançament de BonpreuEsclat Energia, un servei que ofereix als clients energia verda responsable amb el medi ambient, una àmplia oferta de plans, preus econòmics sense permanències i atenció personalitzada.

Un bon estudi d’eficiència energètica i un càlcul de l’estalvi potencial són capitals

A banda de ser especialistes en assessoria i instal·lació de plaques fotovoltaiques, entre els seus productes també hi podem trobar plans d’estalvi: el pla Fem-ho Fàcil, amb un preu fix mensual; el pla Nit i Dia, amb tres preus diferents durant el dia; el pla Cap de Setmana, on no es paga un dels dos dies del cap de setmana; i, per acabar, el pla Autoconsum, perquè els clients generin la seva pròpia energia. 

Una altra empresa amb expertesa pel que fa a l’assessoria en matèria energètica i fotovoltaica és Enerka. En aquesta companyia, amb seu a Martorell, són molt conscients que un bon estudi d’eficiència energètica i un càlcul de l’estalvi potencial són capitals, no només per a la butxaca dels seus consumidors, sinó també per a la cura i la protecció de la natura i el medi ambient. 

Si el que vols és passar-te al cotxe elèctric, Enerka és la teva solució. Un cop disposis del teu vehicle ecològic, Enerka n’elabora un projecte al voltant per oferir-te una oferta feta a mida, adaptada cent per cent a les teves necessitats. Des del procés d’instal·lació fins a la complimentació de documentació, Enerka t’acompanya en tot el procés perquè puguis repostar el teu cotxe a casa d’una manera còmoda, senzilla i econòmica.

ELTEX

Les bateries solars d'Eltex emmagatzemen excedent d'energia de les plaques per poder utilitzar-la en les hores on la llum és més cara.

Ajuts i subvencions

T’estàs plantejant passar-te a l’autoconsum? Actualment podem trobar diferents ajuts econòmics per impulsar les renovables a tantes llars com sigui possible. La bonificació ICIO, per exemple, pot arribar a ser del 95% en construccions, instal·lacions o obres on s’incorpori una instal·lació d’autoconsum solar. Aquesta bonificació, de moment, només ha estat aprovada en alguns municipis, Barcelona entre ells. Aquí en pots consultar tota la llista. 

Per altra banda tenim les subvencions IDAE. Aquestes ajudes, que concedeixen les comunitats autònomes, tenen un programa d’incentius per a particulars que va dels 300 als 600 euros per a instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, i de 150 a 500 euros per a la incorporació d’emmagatzematge d’autoconsum. Qui visqui en un municipi de menys de 5.000 habitants, pot obtenir-hi una quantia addicional (50€/KwP).

A banda de l’ICIO i l’IDAE, també hi ha tota una sèrie de municipis que apliquen un sistema de bonificacions sobre l’Impost de Béns Immobles, en els casos on la llar incorpori una instal·lació de plaques fotovoltaiques. Tant les bonificacions IBI com les bonificacions ICIO són perfectament compatibles amb les subvencions IDAE, sempre que qui les demani compleixi els requisits necessaris per beneficiar-se’n.

SOLARPRAT
Panel solar instal·lat damunt de la teulada d'un habitatge per Solarprat.
Altres opcions per estalviar a la llar

En un context com l’actual, tot estalvi energètic a casa és poc, i les opcions per implementar aquest estalvi són múltiples. Podem, per exemple, fer ús de bombetes LED o de baix consum. Al primer cop d’ull poden semblar cares, però a la llarga són una inversió que surt molt a compte, tant o més que utilitzar electrodomèstics amb l’etiqueta A+++, la màxima certificació energètica i els que consumeixen, de retruc, menys energia elèctrica.   

Posar l’aire condicionat a 24º i la calefacció a 21º també són bons mètodes d’estalvi. Per contribuir a una bona eficiència energètica, que el terra i les finestres de la nostra llar tinguin aïllant tèrmic també contribueix a l’optimització de la temperatura domèstica. Per suposat, aprofitar la llum natural al màxim també té un retorn a la nostra factura elèctrica, a banda de com beneficiosa és pel que fa a la nostra salut i el nostre benestar.

L’estalvi d’aigua també és cabdal: apostar per la dutxa en comptes del bany, tancar les aixetes quan no s’estiguin utilitzant estrictament o omplir del tot el rentavaixelles abans d’engegar-lo són algunes de les bones praxis que et faran estalviar més. Fins i tot a l’hora d’escollir les plantes amb què decorar el teu pis has de tenir en compte la sostenibilitat: les espècies autòctones resisteixen millor la sequera i necessiten, per tant, menys aigua.