Situada a la ciutat Sòria, entre el turó de Santa Anna i la muntanya de les Ànimes, l'ermita de Sant Saturi és un dels enclavaments naturals pròxims a la ciutat més cridaners que hi ha a Castella i Lleó. És considerat popularment, en el seu enclavament paisatgístic, un dels paratges més bells que posseeix la ciutat. Des de la construcció de l'ermita, els habitants de Sòria, i després l'ajuntament, s'han fet càrrec del manteniment de l'edifici. 

L'origen de l'ermita de Sant Saturi

Entre els sants, a Sòria es troba Saturi, un noble sorià que, en el segle VI, va repartir l'herència rebuda després de la mort dels seus pares entre els pobres i es va retirar a viure en unes coves situades al costat del riu Duero. Així va renunciar a una vida de luxes. Sant Saturi és el patró oficial de Sòria i la festivitat del qual se celebra el 2 d'octubre.

Segons la llegenda, quan Saturi vivia a la cova, va veure a un jove (de nom Prudenci) que intentava travessar nadant el riu i li va començar a advertir de la perillositat de l'acció. Quan tothom esperava que el jove morís ofegat pel corrent, Saturi va ajudar-lo i el noi va arribar sa i estalvi a la riba i amb la roba completament seca. El jove va pujar fins a l'alt d'aquells cingles per a sol·licitar la benedicció de l'eremita, i de pas, demanar-li permís per a quedar-se a viure amb ell.

Les sales de l'ermita de Sant Saturi

Construïda per l'arquitecte Pedro de Ajín, l'ermita de Sant Saturi consta de diverses sales:

  • Sagristia: S'hi conserva la peça més antiga de l'ermita, una talla d'estil gòtic que representa a Crist crucificat. 
  • Sala expositiva: Es poden veure panells amb informació de l'ermita i una selecció de capes que llueix el bust de Sant Saturi. 
  • Sala de l'Habitatge del Santero: Recrea la forma de vida d'aquest personatge a finals del segle XIX.
  • Sales de l'Ajuntament i dels Canonges: Es poden admirar precioses vistes del riu Duero.
  • Capella de San Miguel: Aquesta capella ens fa arribar a una vidriera que narra un dels miracles atribuïts a Sant Saturi, sobre un nen que es va precipitar al riu per la mateixa finestra resultant il·lès gràcies a Sant Saturi.
  • Sala del Cabildo dels Heros: Antigament, va ser utilitzada per a reunions de la germanor de llauradors. 

Horaris per entrar a l'ermita de Sant Saturi

La visita a l'ermita és gratuïta i té diferents horaris:  

  • De dimarts a dissabte: de 10.00 a 14.00 i de 16.30 a 19.30 hores
  • Diumenges: de 10.00 a 14.00 hores
  • Dilluns: tancada

Com arribar a l'ermita de Sant Saturi

Per a arribar a l'ermita de Sant Saturi sortint des de Sòria, anirem direcció Saragossa, una vegada passat el pont de pedra, a uns 400 metres seguint la carretera, trobarem un aparcament a la dreta, al costat de San Polo. Des d'allí és recomanable el passeig per la riba del riu Duero fins a arribar a l'ermita. En cas de no poder arribar caminant, també podem fer-ho en cotxe.