Amb la seva estètica que sembla treta d'un conte de fades, aquesta joia de pedra, fusta i ferro encanta a tots els qui la visiten. Amb poc més de 200 habitants, és el lloc ideal per a una escapada de cap de setmana, ja que permet una immersió total en els paisatges pirinencs.  
 

🥾 Tots els excursionistes diuen que aquest racó de Catalunya és de conte de fades, descobreix-lo!
 

🏔️El bosc on podràs gaudir de salts d'aigua i fonts impressionants


El poble de què parlem està situat a l’esquerra de la Valira, a uns 300 metres damunt el riu, la part alta de la parròquia de Sant Julià de Lòria. Es tracta d'Auvinyà, un poble Andorrà situat a la zona més propera a la frontera amb Catalunya i que, per tant, és ideal per visitar quan fem un viatge al país veí. Els seus paisatges naturals i les seves belles construccions de pedra són dignes d'admirar.
 

Fonamentat en el segle IX, Auvinyà va ser rescatat i restaurat al llarg del segle XX per una família local. Amb l'ajuda d'arquitectes, artesans i historiadors, van recrear amb precisió un antic poble medieval, tot respectant l'essència arquitectònica de l'època.

La localitat encara manté viva la misteriosa llegenda de la Dama Blanca, una figura enigmàtica que ha captivat la imaginació dels andorrans durant segles. La llegenda identifica el personatge amb la misteriosa senyora del castell d’Aubinyà, guardiana de la frontera, que apareix sota la figura d’una dama vestida de blanc.

Com arribar a Auvinyà

Per arribar a Auvinyà cal anar a la població de Sant Julià.Cal tenir en compte que es tracta d'un poble totalment de vianants. Això vol dir que cal estacionar el  vehicle al pàrquing que hi ha just a l'entrada i seguir la visita a peu. Cal seguir les indicacions que ens porten a la carretera de la Rabassa i seguir el camí empedrat (hi ha el cartell que indica que iniciem el camí vell d'Auvinyà). El camí empedrat es converteix ràpidament en camí de muntanya que pren alçada fins a portar-nos al poble d'Auvinyà.

Des del poble les vistes són espectaculars, val la pena aturar-se en un dels seus múltiples miradors per observar les muntanyes i vinyes que envolten tota la zona.

Què veure a Auvinyà

A més de gaudir dels carrers empedrats d'Auvinyà plens de detalls que recorden un poble medieval d'alta muntanya, podem aprofitar per fer aquestes visites:

Església Romànica de Sant Romà Auvinyà

Entre els monuments arquitectònics més destacats de la zona que envolta el lloc hi trobem l'església romànica de Sant Romà Auvinyà, que s'ubica a 1.258 m d'altura, prop del pic La Portella. Aquesta església romànica és una obra d'art arquitectònica que ens transportarà a temps passats. La seva restauració el 1963 va conservar la seva autenticitat i esplendor.

  • L'església es presenta en una sola planta rectangular, un tret típic de les petites construccions d'aquest estil.
  • L'absis, de forma trapezoïdal i igual alçada que la nau, ressalta per la seva singularitat.
  • Detalls com la porta i la finestra, esquinçades per la part interior, donen caràcter i singularitat a l'edifici.

Jardins de Juberri

A una curta distància, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, es troben els Jardins de Juberri, un paradís verd creat el 2005 per una família local. Amb escultures contemporànies i vistes panoràmiques impressionants, aquests jardins són un homenatge a la naturalesa i l'art.

Aquests Jardins Contemporanis se situen a 1.250 metres d'altitud, des d'on es pot gaudir d'unes vistes espectaculars de la vall. A banda, un dels grans atractius dels Jardins de Juberri és que s'hi poden trobar creacions artístiques escultòriques de tota mena que recreen sobretot  conjunts d'animals (cavalls, ovelles, elefants, un goril·la, un os panda, girafes...). Es tracta d'un dels indrets més originals del Principat d'Andorra. 

La llegenda de la Dama Blanca d'Auvinyà

Explica una llegenda que, fa molts segles, quan la llibertat dels andorrans es veia amenaçada per la tirania del bisbe d’Urgell que els imposava elevats impostos, una Dama Blanca els va salvar. 

En una clara nit de lluna, mentre el bisbe es dirigia cap al Principat, es va trobar amb la presència seductora de la Dama Blanca, a prop d'Auvinyà. La seva atracció irresistible els va portar a aventurar-se en la foscor del bosc durant tota la nit. Tanmateix, al retornar l'endemà, el bisbe va semblar alterat i aterrorit, jurant no repetir mai més aquell camí.

Després de passar anys sense que ningú recordés la dona d'Auvinyà ni l'hagués vist, el bisbe va decidir prendre de nou el camí cap a Andorra amb l'intent de continuar tiranitzant els seus habitants. No obstant això, aquest va ser el seu últim viatge, ja que mai més se'l va tornar a veure.

La seva misteriosa desaparició va significar un alliberament per als andorrans de la seva opressió, però no va ser el final dels seus problemes. Un enorme llop negre, de mirada terrorífica, va començar a assetjar el territori, atacant cases i ramats, portant la ruïna i la mort. Fins i tot els pastors més valents van caure sota les seves urpes i ullals ferotges.

Els líders de les valls van convocar un consell general i van organitzar una cacera per enfrontar-se a la perillosa bèstia. Va ser el més valent dels síndics qui finalment va posar fi a la vida del llop execrable. No obstant això, el terror no va acabar aquí. Cada nit, el llop  apareixia davant d'ell, portant-lo a perdre la salut i el camí.

Desesperats, els andorrans van recórrer a la Dama Blanca, demanant-li que guarís el síndic amb les seves arts ocultes. Malauradament, els seus poders no eren suficients per a aquesta tasca. Tanmateix, en un moment de clarividència, va revelar que dins del llop s'amagava l'ànima fosca del tirà. Amb la mort del síndic, es va esvair l'últim vestigi de la maldat del bisbe.

Es diu que encara avui en dia, es pot veure la Dama Blanca ocasionalment pels boscos d'Auvinyà, vigilant per protegir els andorrans i preservar la independència del país.

Ruta de senderisme pel camí vell d'Auvinyà

Per als amants de l'aire lliure, la ruta de senderisme pel camí vell d'Auvinyà (que, per seguretat és millor fer des de finals de juny al setembre) és una oportunitat única per explorar el paisatge bucòlic dels voltants del poble d'Auvinyà, l'entorn natural de Solà del Mas, les centenàries bordes del Mas i el nucli antic d'Aixirivall, amb cases pairals i bordes.

  • Segueix el camí de muntanya des de l'església de Sant Romà d'Auvinyà. La ruta duu al riu Auvinyà, a l'altura pel pont de fusta, conegut com el pont dels enamorats.
  • Des d'aquí el camí de muntanya ens duu fins a les bordes del Mas. Allà hi trobem l'antic camí empedrat del Solà del Mas, que ens porta fins a la cruïlla del GR7 al seu pas per Aixirivall.
  • Si seguim els punts grocs costa avall, arribarem al nucli antic d'Aixirivall on podrem veure l'església de Sant Pere d'Aixirivall entre les cases pairals d'arquitectura tradicional.
  • Seguint la carretera, arribarem novament a un camí empedrat zigzaguejant que ens portarà al centre de Sant Julià de Lòria.