Bordeus té una llarga història que es remunta a l’època dels pobles indígenes de l’antiguitat europea. Cap al 500 aC, sota l’actual nucli històric —anomenat Quartier de Sant Pere— s’hi va desenvolupar una ciutat que les fonts documentals de l’època identifiquen com a Burdígala. I segons bona part del món acadèmic —filòlegs, arqueòlegs— aquest topònim significaria “Foneria de Ferro” en llengua protobasca. No oblidem que, abans de l’arribada dels romans a la península— els bascos ocupaven un extens espai a cavall dels Pirineus, entre la Cerdanya i el Baztan, i en arribar a la costa cantàbrica s’escampaven per la línia de la costa, des de la ria del Nerbion fins a la desembocadura de la Garona.

Però el protagonisme de Bordeus, en el context internacional, no arribaria fins passats més d’una dotzena de segles. Superat l’any 1000 de la nostra era, Bordeus esdevé el bressol i el podi d'Elionor d’Aquitània (segle XII), la dona més poderosa de l’edat mitjana europea, i del seu descendent, el misteriós Príncep Negre. Posteriorment, durant l’Era de les Navegacions (segles XV a XVIII), seria un dels grans ports d’entrada de productes americans, africans i asiàtics al continent europeu. I, finalment, durant el Segle d’Or francès (segle XVIII), es convertiria en el principal centre financer mundial de la indústria vitivinícola. D’aquella època data la traça urbanística i arquitectònica que fa de Bordeus una petita París.
I tot això és el que anem a “descobrir”. Una deliciosa ciutat ajaguda sobre un colze de la majestuosa Garona —navegable fins a la desembocadura— que s’explica a través d’un cel de colors pastel que ha estat inspiració de pintors, de l’immens blau de la Garona que, propera al mar, es desplaça majestuosament i parsimoniosament, de la pedra gris i beix dels seus grans edificis, del vermell bordeus dels tendals dels petits cellers a peu de carrer i del vi que escolta, pacient, dins de les copes les animades converses en aquestes terrasses. Anem a menjar-nos i a beure’ns Bordeus: les seves viandes, els seus vins, la seva història, la seva cultura, assaborint la parsimònia d’una ciutat que li ha guanyat la batalla al temps.

Quan anem a Bordeus?
Del 3 al 6 d’octubre de 2025.
Com hi anem i què hi farem?
Divendres 3 d’octubre de 2025
Volarem a Bordeus des de Barcelona, i quan hi arribem ens traslladem —amb un transport privat— a l’establiment que ens allotjarà durant la nostra estada-experiència a la “perla de la Garona”: l’Apart-Hotel Staycity Bordeaux (***) situat al Quartier dels Caputxins, l’històric barri dels pescadors.
Tot seguit dinarem en algun restaurant de la zona històrica i, després, dedicarem la tarda a “descobrir” els carrers i carrerons de la ciutat medieval i visitarem els grans edificis històrics que hi trobarem: la majestuosa catedral gòtica de Sant Andreu, la basílica gòtica de Sant Pere i la porta medieval de la Grosse Cloche (la gran campana). I també la part més luxosa i paradigmàtica de la ciutat “il·lustrada”, quan Bordeus era la capital financera mundial del vi: l’antic port fluvial i les places del Parlament i de la Borsa.
Soparem, amb qui ho vulgui, en algun celler-restaurant del barri històric de Sant Pere, actualment un districte amb una excel·lent oferta gastronòmica.

Dissabte, 4 d’octubre
Aquest dia ens “submergirem” definitivament en la vida urbana i cultural de Bordeus. Al matí, agafarem el tramvia i ens dirigirem a la Cité du Vin, el centre cultural vitivinícola més gran del món, situat al barri bohemi de Chartrons.
A la Cité du Vin (un enorme edifici de vidre amb forma de decantador) —de la mà d’una persona especialitzada— transitarem a través de 18 espais temàtics interactius que ens “submergiran” en la història de la vinya i de la producció del vi. En el decurs de la nostra experiència farem un tast de vins.
Posteriorment, dinarem en un restaurant del barri de Chartrons. I després de dinar, agafarem de nou el tramvia, i ens dirigirem a la part del darrere de la Cité du Vin.
Allà hi trobarem un canal artificial construït durant la II Guerra Mundial (1939-1945) que va ser la Base de Submarins alemanys de Bacalan. Actualment és “Les Bassins des Lumieres”, el centre d’art digital més gran del món, que presenta exposicions digitals immersives monumentals dedicades als grans artistes de la història, que ens permetran interactuar amb els personatges i paisatges de l’obra d’aquests artistes.
Després d’aquesta insòlita experiència, agafarem de nou el tramvia per retornar al centre històric i, amb qui ho vulgui, sopar en algun celler-restaurant del barri de Sant Pere o de Caputxins.

Diumenge, 5 d’octubre
Aprofitant que som en temps de verema, ens aproparem, amb tren, al poble de Sent Milion (Saint-Émilion, en francès), un dels principals centres de producció vitivinícola de la vall baixa de la Garona. A Sent Milion ens “submergirem” en la cultura tradicional de la verema i de la producció del vi. Ens endinsarem al celler del Château Villemaurine —excavat a la roca—, i de la mà d’una persona especialitzada farem un tast i coneixerem la història i la tècnica del procés de vinificació i de criança.
Però Sent Milion no és només vi. És també “el poble monolític” de la Gascunya. Un sorprenent escenari urbà creat durant l’edat mitjana i excavat a la roca per raons defensives i per raons de conservació del vi. Passejarem pels seus misteriosos carrers i ens endinsarem en l’enigmàtic temple parroquial, totalment excavat a la roca i dinarem en un celler-restaurant de la vila. I no marxarem sense fer un glop de vi en una de les terrasses de la plaça de l’Església.
Sent Milion és en una zona rural on s’ha conservat, relativament bé, el gascó —el dialecte occidental de la llengua occitana— En aquesta vila, parant l’orella, tindrem ocasió de sentir parlar en occità i, fins i tot, intentar interactuar amb els parlants d’aquesta llengua germana.
A mitja tarda retornarem, amb tren, a Bordeus i, amb qui ho vulgui, soparem en algun celler-restaurant del barri del Teatre.

Dilluns, 6 d’octubre de 2025
Aquest dia és la jornada destinada a la navegació. Després d’esmorzar ens embarcarem en un vaixell fluvial en una ruta de gairebé dues hores, durant la qual podrem observar, amb calma i parsimònia, la façana urbana del riu i els paisatges de ribera situats entre la ciutat i la desembocadura. Durant la navegació degustarem un canelé (un pa de pessic tradicional de Bordeus) i una copa de vi d’una de les denominacions d’origen que capiculen al riu.
Després de la navegació, dinarem en algun celler-restaurant de la part històrica i, poc després, recollirem les maletes i ens desplaçarem fins a l’aeroport.
A mitja tarda iniciarem el vol per arribar a l’aeroport de Barcelona a les 19:30.

Sent Milion / Foto: Pinterest
Consulteu aquí els preus i les condicions en el programa adjunt.
Per a reservar o demanar més informació sobre aquest viatge, podeu contactar amb Viatge Viñolas i al correu electrònic elnacional@vinolas.com
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!