Barcelona, terra de mar i muntanya, província que barreja el cosmopolitisme de la ciutat amb paratges màgics que enamoren a totes les persones que els visiten, però, coneixes tots els indrets que amaga? Des de La Gandula d'ElNacional.cat, us descobrim cinc llocs que segur no coneixeu de Barcelona per fer excursions d’un dia amb transport públic.

🧳 Les 4 maneres de colar més equipatge a l'avió sense pagar una maleta
 

💕 Els destins més romàntics de Catalunya per sorprendre la teva parella
 

Excursions d'un dia des de Barcelona amb transport públic

Molt a prop de la ciutat de Barcelona hi ha indrets poc coneguts, els quals es poden visitar en tan sols un dia i arribar des del transport públic.

La colònia Güell

manuel torres garcia tyRdMPzD1jE unsplash
Font: Unsplash. Autor: Manuel Torres Garcia

Poder el lloc més conegut dels que recomanem i que podreu arribar amb FGC (estació Colònia Güell). Ubicada al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, és una colònia industrial d’origen modernista que es va iniciar l’any 1890. El singular entorn està format al voltant d’un complex on els treballadors feien vida, comptant amb una escola, cases arquitectònicament precioses i que, a més, acull la cripta i el Jardí de Gaudí. L’excursió la podeu fer de forma gratuïta, voltant per la colònia, o amb entrada, que inclou el bitllet de tren, audioguia completa a tota la colònia i la visita al Jardí i a la cripta de Gaudí.

El Monestir de Sant Jeroni de la Murtra

sant jeroni dela murtra
Pati interior del monestir. Font: Arxiu del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Ubicat a la Serralada de la Marina, entre les ciutats de Santa Coloma de Gramenet i Badalona, es troba el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, un recinte gòtic fundat l’any 1416 que va estar habitat pels monjos jerònims i que actualment és un recinte de solitud i silenci, des que fos comprat per Francesca Güell i López l’any 1947. Hi podeu arribar des de l’estació de Singuerlín, de la línia 1 de metro, però cal mirar els horaris de visita i fer reserva prèvia, per poder accedir-hi. Durant l’excursió podeu aprofitar per veure la cova d’en Genís (una cavitat en forma de dolmen que corresponen a un sepulcre de l’edat de bronze) i el poblat ibèric Puig Castellar (que va ser ocupat des del segle VI aC i fins a l’inici del segle II aC pel poble dels laietans).

El castell d’Eramprunyà

castell deramprunya. arxiu municipal foto. alvarez diestro
Castell d'Eramprunyà. Font: Arxiu municipal. Autor: Álvarez Diestro

Documentada de l’any 957, el castell d’Eramprunyà va ser la seu de la baronia dels municipis del Baix Llobregat de Castelldefels, Begues, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Gavà, municipi on, a l’extrem nord-occidental, ja endins del parc natural del Garraf, el trobem. Malgrat que només resten dempeus alguns vestigis, la fortalesa va servir per vigilar la frontera Sud de la marca hispànica entre els segles XIX i XX. Si voleu fer ruta, podeu aprofitar per visitar el dolmen que hi ha als voltants, la cova de mare de déu de bruguers, l’arc de bruguers i la roca foradada. Per arribar-hi, podeu anar des de l’estació de Castelldefels pel camí de la Sentiu, passant per davant del castell de Castelldefels.

El salt de l'aigua de Molins de Rei

40272978695 f3b732512e o
Font: Flickr. Autor: Josep Tomàs.

Dins del Parc Natural de Collserola, al terme municipal de Molins de Rei es troba un paratge natural únic: el salt d’aigua de Molins de Rei i el que podeu visitar amb una excursió d’una horeta (des de l’estació de tren o, inclòs, de menys temps si agafeu l’autobús MB3). És una ruta lineal i bastant senzilla, la qual podeu gaudir amb els més menuts perquè coneguin aquesta peculiar cascada. Podeu aprofitar l’excursió per visitar Sant Bartomeu de la Quadra i la seva església romànica que, malgrat i ser reconstruïda, conserva un retaule gòtic del segle XV dedicat a Sant Bartomeu.

L’ermita de Sant Medir

Ermita de Sant Medir
Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Poder l’excursió més llarga de totes les plantejades. Hi podeu arribar des de dos punts diferents i, les persones més atrevides, podeu plantejar fer des d’un punt a l’altre:

  • Des de Sant Cugat del Vallès (iniciant el recorregut des de l'estació de tren o de FGC): Aquesta ruta, d’una hora i quaranta-cinc minuts de durada, s’endinsa al Parc Natural de Collserola pel Pi d’en Xandri (un dels pins més antics de Catalunya, datat de l’any 1774), l’ermita de Sant Adjutori (un petit santuari romànic del segle X on es conserva una imatge de la Verge del Bosc, del segle XIII), la Font i Mina de Can Ribas i la Font del Camp del Miracle, fins a arribar a l’Ermita de Sant Medir.
  • Des de Barcelona: Tot just per sobre de la ronda de Dalt, a l'alçada de l’escola Pia de Sarrià Calassanç hi ha un enllaç a la carretera de les aigües, un meravellós camí que connecta Barcelona de Sud a Nord i al qual podreu arribar amb els FGC des de l’estació de Sarrià. Per aquesta ruta d’unes dues hores, visitareu l’Observatori Fabra, la meravellosa Font Groga, el Viaducte de Can Ribes i la zona de pícnic de la Riera de Sant Medir, punt annex al nostre destí.